Group Of School Children Singing In Choir Together

Sang i valgfaget - Hvordan gribes det an?

I mine reflektioner over skoleåret der gik, blev jeg i tvivl om jeg fik sangerne nok med? Hvad kan jeg gøre for, at også sangerne udvikler deres instrument i valgfaget musik?

Publiceret Senest opdateret

Det står helt tydeligt i målene for faget at: "Eleven kan deltage med lydhørhed i vokalt fællesskab" og "Eleven har viden om vokale udtryksformer". 

I mine lektioner i år har dette været søgt opfyldt ved, at vi sang sangene vi skulle arbejde med i sammenspil, inden vi gik i gang med at skrive formen ned, spille sangen, og være kreative og lave om på den. 

Det er ikke nok, særligt fordi jeg har elever der direkte vælger at fokusere direkte på stemmen som instrument i de to år valgfaget står på. 

Det kalder på nye tiltag

De unge mennesker er sendt på ferie, og nu hvor jeg i forberedelsesdagene sidder og har ro til at reflektere lidt dybere, banker mange tanker på: 

Kan jeg bruge øvelser og opvarmninger fra min egen tid i diverse kor? 

Skal jeg bruge arrangementer for kor næste år for hele holdet? 

Skal vi måske lave et forløb om acapella-gruppen Pentatonix? 

Idéer er der faktisk nok af, men jeg må også bare erkende, at langt de fleste på mit nye hold, har meldt sig, fordi de vil lære at spille et instrument. Det har de fortalt mig. Så selvom hele holdet skal have lidt mere sang på programmet, skal jeg først have sikret, at de elever som har valgt sangen som instrument, får ligeså meget ud af undervisningen, som dem der har valgt ukulelen, guitaren, bassen eller klaveret. Kan de evt. være selvhjulpne, ligesom når jeg har instrueret guitarerne eller keyboards og efterlader dem til at træne selv, mens jeg går videre til de andre instrumentgrupper? 

Jeg tror, jeg har brug for forstærkninger: 

Muligheder for selvstudie

Det er vigtigt, at jeg generelt får større fokus på at få sangen bedre med i valgfaget, men for at dem med sang som hovedfokus får mere ud af den tid, hvor jeg ikke lige kan være i nærheden, har jeg nu brugt tid på at finde gode ressourcer til dem. For dem er det naturligt med instruktionsvideoer på YouTube, så jeg har søgt efter de bedste kanaler, som både fokuserer på sjove øvelser, men også forklarer om god teknik. 

Min favorit er Felicia Ricci, men jeg har inkluderet flere kanaler, som kunne være interessante: 

Felicia Ricci

Felicia Ricci er en populær sangcoach, der er kendt for sin varme og humoristiske undervisningsstil. Hendes materiale er fyldt med en bred vifte af ressourcer, der hjælper sangere på alle niveauer med at forbedre deres teknik og selvtillid. Jeg har ikke fundet en officiel kanal, men andre har delt værdifuldt materiale: 

Styrker og fokusområder:

  1. Engagerende og Letforståelige Lektioner: Felicia gør komplekse vokalteknikker tilgængelige og letforståelige. Hendes lektioner er ofte fyldt med personlige anekdoter og praktiske eksempler, hvilket gør dem meget engagerende.

  2. Bredt Spektrum af Emner: Hun dækker alt fra grundlæggende sangteknik som vejrtrækning og støtte, til mere avancerede emner som riffing og belting. Hendes videoer inkluderer også råd om performance, sangforberedelse og stemmesundhed.

  3. Motiverende og Opmuntrende: Felicia er kendt for sin opmuntrende tilgang. Hun fokuserer på at skabe en positiv og støttende atmosfære, som hjælper sangere med at opbygge selvtillid og glæde ved at synge.

  4. Praktiske Øvelser: Hendes videoer indeholder mange praktiske øvelser, som seerne kan følge med på hjemme. Disse øvelser er designet til at være enkle, men effektive, og kan nemt integreres i daglig træning.

  5. Personlig Udvikling: Udover tekniske aspekter af sang, lægger Felicia også vægt på personlig udvikling og mental forberedelse. Hun hjælper sangere med at overvinde præstationsangst og andre mentale barrierer, der kan påvirke deres sang.

    New York Vocal Coaching 
    Denne kanal drives af Justin Stoney og hans team, som er kendt for deres professionelle og omfattende tilgang til vokaltræning. New York Vocal Coaching tilbyder dybdegående lektioner om alt fra grundlæggende sangteknikker til avancerede vokaløvelser. De dækker også aspekter som stemmepleje, sangstil, og performance. Kanalen er ideel for sangere, der ønsker en grundig og videnskabelig tilgang til deres træning.

   Eric Arceneaux / AApproach

Eric Arceneaux er en populær stemmetræner, der fokuserer på en holistisk tilgang til vokaltræning. Hans AApproach-system kombinerer elementer af anatomi, sundhedsvidenskab, og praktisk sangteknik for at hjælpe sangere med at opnå en sund og kraftfuld stemme. Hans videoer er meget brugervenlige og tilbyder en god blanding af teori og praksis, hvilket gør dem velegnede til alle niveauer.

   SingWiseVocals

Dr. Karen O'Connor driver SingWiseVocals, hvor hun deler sin omfattende viden om vokalteknik og stemmesundhed. Hendes videoer er meget informative og detaljerede, ofte ledsaget af videnskabelige forklaringer på, hvordan stemmen fungerer. Dette er en fremragende ressource for sangere, der ønsker at forstå den tekniske og anatomiske side af sang.

   Madeleine Harvey

Madeleine Harvey tilbyder en varm og tilgængelig tilgang til vokaltræning. Hendes videoer er kendt for deres klarhed og enkelhed, hvilket gør dem velegnede til begyndere. Hun dækker grundlæggende teknikker som vejrtrækning, støtte, og toneproduktion, og hendes undervisningsstil er meget opmuntrende og motiverende.

   Sophie Shear

Sophie Shear fokuserer på at hjælpe sangere med at finde deres unikke stemme og udvikle en sund sangteknik. Hendes videoer er praktiske og fyldt med øvelser, der hjælper med at forbedre vokalkontrol og styrke. Hun har en praktisk tilgang og giver mange nyttige tips til at overvinde almindelige vokale udfordringer.

   Evynne Hollens

Evynne Hollens tilbyder et bredt spektrum af vokaltræning og performance tips. Hun dækker alt fra grundlæggende sangteknikker til avancerede performance strategier. Hendes videoer er inspirerende og informative, hvilket gør dem ideelle for sangere, der ønsker at forbedre deres teknik og scenetilstedeværelse.

   Rejoice in Your Voice

Denne kanal, drevet af Audrey McDonald, fokuserer på at hjælpe sangere med at udvikle deres stemme med glæde og selvtillid. Hun tilbyder praktiske råd og øvelser, der hjælper med at forbedre teknik, udtryk, og stemmesundhed. Hendes videoer er opmuntrende og fokuserer på at skabe en positiv og støttende atmosfære for vokaltræning.

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Arne Widding er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: arnewidding@gmail.com