Folkeskolens musikrådgiver

Blog

Den støjende stilhed – en favorit har fødselsdag

Udover denne tour de force i orkester-pop udmærker Rumrejsen år 2001 sig faktisk ved at benytte absolut stilhed mange steder ...

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”I’m sorry Dave, I’m afraid I can’t do that”. Citatet stammer fra Stanley Kubricks mesterværk Rumrejsen år 2001, der i disse dage kan fejre sit 50 års jubilæum. Mit eget første møde med 2001 var tilbage engang i starten af 80erne. Undertegnede, min bror og min far havde ud fra filmplakaten antaget, at det var en helt almindelig science fiction film. Men det var det bare ikke. 

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Valsende rumvandring

En af filmens særkender er dens udtalte brug af repertoireværker fra den klassiske musik. Hvor de fleste film får skrevet musik specielt til lejligheden, bruger Stanley Kubrick allerede velkendte værker som Richard Strauss’ AlsoSprach Zarathustra og Johann Strauss’ An Der Schönen Blauen Donau. Faktisk havde Kubrick bestilt musik – en såkaldt ”score” – til filmen, men valgte åbenbart i 11. time at benytte den såkaldte maskemusik istedet. Nå ja, så undlod han at fortælle det til den stakkels filmkomponist, så da denne intetanende sad til biografens mørke og glædede sig til lyden af sit nye opus, blev han slemt skuffet (og dybt såret).

Enten/eller

Udover denne tour de force i orkester-pop udmærker Rumrejsen år 2001 sig faktisk ved at benytte absolut stilhed mange steder, ofte blot akkompagneret af vejrtrækningen fra filmens protagonist. Filmen er enten lyden af klassikerne, György Ligetis avantgarde, eller blot ingenting. Og så har der i øvrigt også sneget sig bestik designet af vores egen Arne Jacobsen ind i rumskibet. Ja, Stanley Kubrick vidste i sandhed, hvad der var godt. Sci-fi fans kan starte her. Det kan alle andre også.

https://youtu.be/ARJ8cAGm6JE

https://youtu.be/dfe8tCcHnKY

https://youtu.be/muPNlnm_i44