Folkeskolens musikrådgiver

Blog

Vorherre bevares

Særligt når snakken falder på den årlige julegudstjeneste opstår der panik.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er der noget, der kan dele vandene, så er det religion. Nogle steder i sådan en grad, at de ligefrem slår hinanden ihjel over det. I Danmark har vi heldigvis, indtil videre, fundet en mere modereret version af uenighed. Der er dog et tidspunkt på året, hvor visse dele af befolkningen får nervøse tics, og det er til jul.  

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Revl og krat

Som musiklærer skal man mildt sagt hives igennem julesangsmøllen hvert eneste år. December måned er julens, og de facto, musiklærernes måned. Det er her, vi folder vores musikalske englevinger ud, og stiller op til snart sagt alt, der kan kravle og gå af juleklippeklistredag, Lucia, afslutning og hvad ved jeg. Det er også her, at vi oplever den mere eller mindre uventede reaktion på al festivitassen.  

For (næsten) alle og enhver

Flere ville nok forvente en historie fra den tosprogede afdeling, men herfra har der gennem årene sjovt nok været utroligt få protester trods den spirituelle diskrepans. Næ nej, her kommer de fleste faktisk fra de såkaldte etnisk danske kulturkristne, eller hvad det nu kaldes. Særligt når snakken falder på den årlige julegudstjeneste opstår der panik. Men det er med denne begivenhed, som det er med Kristendomskundskab i skolen: Det er formidlende, IKKE forkyndende. Jeg forstår ikke anken. Jeg kan omvendt godt forstå præsterne, der tænker sit om danskernes skødesløse forhold til kirken bortset fra til jul, men det er en helt anden historie. Julen er hjerternes fest. Syng med hjertet. Også i kirken.