Folkeskolens musikrådgiver

Blog

Fra det frivillige fællesskab

Adel forpligter. Det gør fællesskabet også.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Har alting sin pris? Koster det noget at være solidarisk? Hvad er der i det for (alle andre end) mig? Det er fuldstændig gratis at indgå i en sund relation. Den eneste indsats er åbenhed, frivillighed og ikke mindst trofasthed. Kig dig omkring. Læs rummet. Se dine medmennesker i øjnene. Bliver de triste, når du kalder dem ”fede svin” eller ”fucking luder”? Så er det nok udtryk for, at de har hjertet på rette sted. Og det har mennesker flest, heldigvis.  

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Mit fag, og andres velsagtens, er kun et middel, aldrig et mål. Jeg kunne lære børnene om kvintcirklen og formanalyse, men hvis de ikke kan omgås hinanden med respekt, er det hele lige meget. Intet er mere afslørende, end når klassen ikke kan ramme tonen eller rytmen. Stemmebåndet snører sig sammen. Den stive grimasse hæmmer udtalen. Der ligger en understrøm af afmagt og frustration og truer enheden. Troen på hinanden. Troen på sig selv. Hvordan kommer man denne trussel til livs?  

Adel forpligter. Det gør fællesskabet også. Man kan ikke bare melde sig ind og ud af det som et pendul på besøg i en svingdør. Har du sagt A, må du også sige B, selv hvis det gnaver og gør lidt ondt. Det er faktisk dér, man ved at noget tæller. At det gælder. At noget er på spil. Både for dig selv OG andre. Du kan ro din båd alene, men hvis du vil nå det forjættede land, er det så mange gange nemmere med lidt hjælp fra dine venner. Grib åren og kom i gang. Fællesskabet venter. Glædelig 1. maj.