Blog

Arne Widding Nielsen begyndte først senere i livet at spille guitar. I dag spiller han leadguitar i et coverband.

Få guitar og bas med i sammenspil!

Mange synes, det er intimiderende at tage guitar og el-bas med i sammenspillet, men det behøver det slet ikke at være!

Publiceret Senest opdateret

Hvis du er én af dem, som lader el-guitaren eller bassen hænge på væggen, fordi du er usikker på, hvordan du skal få den med i sammenspillet? 

Så er her en snydeguide til dig, så dine elever også kan få lov at prøve de super-seje instrumenter:

- Start simpelt med grundtonerne

Man behøver faktisk ikke bruge mere end én finger for at komme i gang! Det kræver blot, at man kender navnene på et par af tonerne på de to øverste strenge, og måske som en bonus tonerne på de "åbne" strenge - altså når strengene slåes an, uden at røre dem ved venstre hånds fingre. 

Den gode nyhed er, at den kan læres på tre minutter:

De frie strenge kan straks læres ved hjælp af akronymet "Er Alle Danske Guitarister Bare Eminente?" Tonerne hedder altså fra den tykkeste til den tyndeste streng, ved hjælp af forbogstaverne i sætningen: E A D G B E.

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Arne Widding er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: arnewidding@gmail.com

- Brug dog de åbne strenge sparsomt 

For begyndere sker det ofte, at de ikke får stoppet den åbne streng, inden de spiller den næste. Det medfører, at tonen klinger videre over i den næste akkord, og det er sjældent hensigtsmæssigt. 

Derfor kan det være bedre at lære tonerne på de to øverste strenge, men det er som sagt hurtigt klaret.

- Prøv dette huske-trick:

Forestil dig en Flodhest der kun stikker hovedet op over vandoverfladen. Den har gabet åbent, fordi der sidder en CD på tværs!

SÅDAN! Du har lige lært de vigtigste toner, for at komme i gang med guitaren!

Prøv at se dette lille diagram, som du faktisk lige har memoreret:

De første toner på guitaren

  

Se først alle cirklerne til venstre, som markerer de åbne strenge. Kan du se akronymet "Er Alle Danske Guitarister Bare Eminente"? 

Så har du styr på de åbne strenge! 

Lad os så se på de seks toner inde på gribebrættet, som ligesom danner et fladt tag. Vores F på den øverste streng i første bånd er flodhesten. Vi har så et mellemrum imellem alle tonerne til vores #'er og b'er men lad os lige ignorere dem indtil videre. 

De næste tre toner staver ordet GAB. Kan du huske at flodhesten havde gabet åbent?
Inde i gabet var en stor CD, hvilket er tonerne der danner selve taget på strengen under.

SÅDAN! 

Nu kender du alle de toner, som er nødvendige for at begyndet at bruge guitar, el-guitar og el-bas i undervisningen!

I næste uge vil jeg vise dig, hvordan vi bruger det, vi lige har lært til at spille el-guitar eller el-bas til et nummer fra radioen! Men sørg nu for, at du kan huske dette, inden vi går videre!