Blog

All Blacks Rugby Hold - Foto af David Molloy

Mærk musikken med en Maori Haka

Mærk musikkens kraft helt indtil benet, og lær om en anden musikkultur.

Offentliggjort Sidst opdateret

Dette forløb kan bruges i hele skoleforløbet - også det nye valgfag indenfor emnet "musikliv". Skal det bruges i indskolingen, hvor børnene ikke er stærke i engelsk endnu, kræver det dog, at læreren lærer sig selv hakaen, og kan vise børnene den.

Den spændende "Haka", som flere gange har taget internettet med storm, viser i sandhed musikkens kraft til at knytte mennesker. Den stammer fra Maori-folket på New Zealand, som roede dertil i kanoer fra øst-polyniesien. Over flere århundrer, hvor de levede alene på øen, udviklede de deres egen kultur, med blandt andet krops- og ansigtstatoveringer både til mænd og kvinder, og ikke mindst den nu berømte: "Haka".

Hakaen kan virke som en truende dans, og den har nok også været brugt til at skræmme fjender og udbudne gæster væk, idet danserne gør hvad de kan, for at ligne skræmmende demoner. Dog blev hakaen mest brugt som en måde at præsentere hvilken stamme eller familie man kom fra, og fortalte om familiens styrke og bedrifter. I dag bruges Hakaen også på mange skoler og sportshold på New Zealand, for at vise, hvor skole man hører til.

Se disse eksempler og mærk efter, om du bliver rørt til tårer, eller ophidset til kamp!

Prøv at lære denne haka med din klasse, og mærk hvad der sker i kroppen og med sammenholdet, når I opfører den. Husk at puste kinderne op, lave store øjne, og at række tunge i pauserne! Du skal råbe ret højt!

(Du behøver ikke at være bange for at støde nogen. Maori-folket ser det som en stor ære, når andre folkeslag forsøger at lære hakaen og dermed lære om deres kultur.)

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Arne Widding er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: arnewidding@gmail.com

Ka Mate Haka

Tekst:

Taringa fhakarongo kia mau... Hei! (Hør efter og vær klar!)

Ringaringa Pakia waewae takahia Kia kino nei hoki (Klap jeres lår og stamp jeres fødder!)

Ka mate, ka mate! ka ora! ka ora!
Ka mate! ka mate! ka ora! ka ora!
Tēnei te tangata huru huru
Nāna e i tiki
mai fhaka fhiti te rā
upane! ka upane! upane, ka upane, fhiti te ra!