Læs mere fra Sproglærerforeningen for engelsk, tysk og fransk:

Docent: Erasmus+ er et plus for lærerstuderende
Det at lære andre sprog ud over sit førstesprog gør sprog til et unikt redskab til at indgå i kommunikation og interaktion med andre, skriver Annette Søndergaard Gregersen.
Den nye læreruddannelse fra 2023 peger på, at danske lærerstuderende skal have ”muligheden for deltagelse i internationale aktiviteter, herunder tydelige mobilitetsvinduer for studieophold og praktik i udlandet”.
På læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole har studerende derfor mulighed for som udvekslingsstuderende at rejse til en uddannelsesinstitution i udlandet som en del af deres uddannelse (såkaldt udgående studentermobilitet).
Læreruddannelsen modtager tilsvarende udvekslingsstuderende fra internationale samarbejdsinstitutioner, som gennemfører dele af deres uddannelse i Danmark (såkaldt indgående studentermobilitet).
Et eksempel på en sådan udveksling er en lærerstuderende med tysk som undervisningsfag, der udviklede sine egne sprogkompetencer i samvær med andre studerende på et universitet i Tyskland. Hun udviklede samtidig sine sprogdidaktiske kompetencer i relation til praktikken, som hun gennemfører i en klasse, hvor tysk er andetsprog for flere af eleverne. Hun blev i relation til sin egen sprogudvikling meget bevidst om, at sprog læres bedst i gode fagsociale kontekster i form af kurser.
At lære og forstå sprog og sprogfag
Traditionelt har undervisning i sprogfag rettet sig mod målsprogslæring i en national kontekst. Undervisningen har ofte været funderet på, at der arbejdes med ordforrådstilegnelse fra modersmål til målsprog i en forståelse af en elevgruppes homogene sproglige repertoire. Men elevgrupperne fra grundskolen og til de videregående uddannelser i Danmark og i målsprogslande i for eksempel europæisk regi har ændret sig.
Målsprogslandene og deres befolkninger er i dag sprogligt heterogene med mange forskellige sprog i bagagen. Dette medfører, at undervisning i sprog som for eksempel engelsk, fransk og tysk i læreruddannelsen må orientere sig i en forståelse af målsproget i en global og mangfoldig orientering.
Sprog er et unikt redskab
Det at lære andre sprog ud over sit førstesprog gør sprog til et unikt redskab til at indgå i kommunikation og interaktion med andre og ikke kun kammerater i klassen/medstuderende i lærerstudiet. Sprog er også et redskab, som vi bruger til at beskrive, vurdere, handle, forhandle, reproducere og ændre vores sociale og kulturelle verden.
Sprog får sin betydning via de kontekster, som det indgår i, og sprog er med til at skabe verden. Det medfører, at de måder vi vælger at bruge sproget på, afhænger af, hvilke roller vi har, og hvilke magtkonstellationer, vi indgår i. De senere års forskning i sprogfag har med denne viden om kommunikative færdigheder ført til en forståelse af, at sproglæring handler om at tilegne sig såvel kommunikative som interkulturelle kompetencer.
Når en lærerstuderende således vælger at lægge en del af sit studium som Erasmus-studerende er det en absolut nødvendighed at være bevidst om de nævnte relationer mellem sprog, sprogbrug og kommunikation. Der er således brug for at blive meget bevidste om, at de måder vi vælger at bruge sproget på, afhænger af, hvilke roller vi har, og hvilke magtkonstellationer, vi indgår i. Sprog er således ikke neutrale kommunikative brikker i en samtale mellem to eller flere personer men altid ’sprog og handling i spil’.
Den studerendes position under udlandsopholdet ser derfor ud til at understøtte en kulturel indlevelse i en flersproget tyskklasse, ”de erfaringer jeg har gjort mig, kommer i fremtiden til at påvirke min indstilling overfor andre”, der gør, at den studerende udvider sin indlevelse og kulturforståelse. Dette vil givetvis også fremadrettet ruste hende til at planlægge, gennemføre og evaluere egen undervisning i heterogene klasserum i en dansk skolekontekst. Hun har ikke kun læst om, men erfaret en position som den anden, både sprogligt, kulturelt og socialt, hvilket har givet hende nye forudsætninger for at sætte sig ind i lignende positioner i et klasserum i sin fremtidige lærergerning. I særlig grad har forløbet således bidraget til en transformativ læring og til unikke veje til både personlig og professionel udvikling.