Imperfectus

Blog

Social spejling

Social spejling gør, at vi hele tiden regulerer vores handlinger for at tilpasse dem det nye miljø, og ikke mindst samfundets forventninger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den amerikanske socialpsykolog George Mead (1863-1931) mener i sin spejlteori, at vi igennem samspillet med andre, kan iagttage os selv. Det vil sige, at vi bruger andre til, at se og forstå os selv, og dette er et værkstøj, som vi bruger for, at rette op på os selv. En måde, at danne os selv på, så vi passer ind i det eksisterende samfund. Ligesom børn spejler sig i sine forældre, så gør vi det også overfor de mennesker vi dagligt møder. Deres reaktioner på vores adfærd, udtryk, sigen og gøren, bruger vi, ifølge Mead, til at reflektere over egne handlinger, og på den måde korrigerer vi vores selvopfattelse ud fra dem vi spejler os i. Sådan bliver vores selvopfattelse dannet.

Imperfectus

Jeg hedder Emin Akyuz og er uddannet socialpædagog og praktikvejleder. Til daglig arbejder jeg på Skovlyskolens specialafdeling. Skovlyskolens specialafdeling er et specialundervisningstilbud for normalt begavede børn og unge med sociale og adfærdsmæssige vanskeligheder, ADHD, særlig sårbarhed ifht. angst, skoleværing, selvskadende, kravafvisende etc. Jeg har tidligere arbejdet på Døgninstitutionen Fensmarkgade, som er en døgninstitution i Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge (CUKU), Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Målgruppen er kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge (12-18 årige). Jeg interesserer mig for social- og specialpædagogikken og vil derfor blogge om min egen dagligdag, pædagogiske teorier/strategier og andre samfundsaktuelle emner.