Imperfectus

Blog

Myten om det robuste menneske

Findes det robuste menneske egentligt?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg læser tit stillingsannoncer, hvor arbejdsgivere efterlyser robuste medarbejdere.

Men robust i forhold til hvad? I forhold til hvem?

Betyder det at ansatte skal være villige til at acceptere et hårdt arbejdsmiljø? At man skal tåle og tolerere alt? Vil det ikke gøre en arbejdsmiljørepræsentant og en tillidsmand overflødig i det lange løb?

Imperfectus

Jeg hedder Emin Akyuz og er uddannet socialpædagog og praktikvejleder. Til daglig arbejder jeg på Skovlyskolens specialafdeling. Skovlyskolens specialafdeling er et specialundervisningstilbud for normalt begavede børn og unge med sociale og adfærdsmæssige vanskeligheder, ADHD, særlig sårbarhed ifht. angst, skoleværing, selvskadende, kravafvisende etc. Jeg har tidligere arbejdet på Døgninstitutionen Fensmarkgade, som er en døgninstitution i Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge (CUKU), Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Målgruppen er kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge (12-18 årige). Jeg interesserer mig for social- og specialpædagogikken og vil derfor blogge om min egen dagligdag, pædagogiske teorier/strategier og andre samfundsaktuelle emner.

En ansat bør derimod føle, at de er en del af noget større. På en arbejdsplads løfter man nemlig i flok. Robusthed behøver derfor ikke at komme på tale, hvis arbejdsbyrden fordeles og et godt arbejdsmiljø er i fokus.

Findes det robuste menneske så? Robusthed er også betinget af genetik, opvækstforhold, sociale færdigheder og evnen til at bearbejde mængden af opgaver/hændelser, men til trods for det har alle mennesker en holdbarhedsdato. Robust eller ej. 

Illustration: Rasmus Sand Høyer