Imperfectus

Blog

Ulvejagt

Naturen som læringsrum

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Steve/pexels.com

Ifølge øjenvidenberetninger er der set en ulv i Gribskov. Det skulle så være den første af sin art på Sjælland. 

Min kollega og jeg arrangerede en tur for vores elever til Gribskov for at søge efter ulven. Selvom sandsynligheden for at finde en ulv i Gribskov er meget lille, bør man fokusere på, hvad sådan en udflugt/tur giver eleverne:

Imperfectus

Jeg hedder Emin Akyuz og er uddannet socialpædagog og praktikvejleder. Til daglig arbejder jeg på Skovlyskolens specialafdeling. Skovlyskolens specialafdeling er et specialundervisningstilbud for normalt begavede børn og unge med sociale og adfærdsmæssige vanskeligheder, ADHD, særlig sårbarhed ifht. angst, skoleværing, selvskadende, kravafvisende etc. Jeg har tidligere arbejdet på Døgninstitutionen Fensmarkgade, som er en døgninstitution i Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge (CUKU), Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Målgruppen er kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge (12-18 årige). Jeg interesserer mig for social- og specialpædagogikken og vil derfor blogge om min egen dagligdag, pædagogiske teorier/strategier og andre samfundsaktuelle emner.

  • komme ud i det fri
  • søgen efter et rovdyr
  • blive bevidst om naturen og hvad den rummer
  • skoven som læringsrum
  • blive bevidst om skovens elementer; dådyr, træer, planter, svampe, åer etc.
  • lære at orientere sig i skoven
  • naturens positive virkning på mennesker
  • værktøjer, som eleverne kan tage i brug i deres voksenliv; søge ind i naturen for at finde ro, abstrahere fra hverdagen, abstrahere fra egne tanker

Selvom vi ingen ulv fandt, oplevede vi at vores elever fordybede sig i skoven og dets hemmeligheder. Undervejs oplevede vi frygten melde sig hos nogen af eleverne. Frygten for at møde ulven. Andre elever lod nysgerrigheden dominere søgningen og det i sig selv var læringsrigt at observere. Eleverne gik til tider i hver deres retning for at udforske og glemte helt de voksne. På afstand kunne man iagttage dem og se, hvordan skoven inviterede dem til at udforske sig.

Gribskov er Danmarks største skov og er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. I Gribskov er der spor af jættestuer, forsvundne landsbyer og har Danmarks største vildtlevende bestand af dådyr (se kilde).

Øjenvidenberetning: https://sn.dk/Gribskov/Er-der-en-ulv-i-Gribskov/artikel/262762

Øjenvidenberetning ved Over Dråby Strand:

https://sn.dk/Frederikssund/Mystisk-Hunulv-med-unger-muligvis-paa-faerde-paa-Sjaelland/artikel/1385426

Gribskov: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/gribskov/