Imperfectus

Blog

Litteratur forandrer liv

Mit indlæg handler om, hvilken effekt litteratur kan have på mennesker. Især børn og unge.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Litteratur har spillet en stor rolle i mit liv. Som barn tog min far mig med på det lokale bibliotek i Hillerød. Det betød, at læsning blev en naturlig del af min opvækst. 

Derfor valgte jeg, at sende en ansøgning til Læs for Livet, som donerer biblioteker til socialt udsatte børn og unge. Jeg vil også give vores børn og unge på Fensmarkgade glæden af at læse litteratur. 

Vores ønske blev til virkelighed og Døgninstitutionen Fensmarkgade får nu doneret et bibliotek.

Imperfectus

Jeg hedder Emin Akyuz og er uddannet socialpædagog og praktikvejleder. Til daglig arbejder jeg på Skovlyskolens specialafdeling. Skovlyskolens specialafdeling er et specialundervisningstilbud for normalt begavede børn og unge med sociale og adfærdsmæssige vanskeligheder, ADHD, særlig sårbarhed ifht. angst, skoleværing, selvskadende, kravafvisende etc. Jeg har tidligere arbejdet på Døgninstitutionen Fensmarkgade, som er en døgninstitution i Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge (CUKU), Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Målgruppen er kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge (12-18 årige). Jeg interesserer mig for social- og specialpædagogikken og vil derfor blogge om min egen dagligdag, pædagogiske teorier/strategier og andre samfundsaktuelle emner.

Fordelene ved at læse er bla:

  • Man øger sit ordforråd
  • Man bliver klogere
  • Man øger sin viden om mennesker, livet og universet
  • Man mener at mennesker bliver mere empatiske af at læse
  • Man bliver oplyst, hvilket kan få positiv indvirkning på relationer til andre mennesker
  • Læsning kan skabe håb og drømme  for vores børn og unge

Iføle et amerikansk studie har læsning samme effekt på mennesker, som humor og yoga har (se link nederst).

Sidder i med bøger i kan undvære, vil jeg bede jer om at donere dem til Læs for Livet eller kender i institutioner, som kan få gavn af et bibliotek, vil jeg opfordre jer til at oplyse dem om muligheden for, at ansøge om et bibliotek. Tak.

http://www.laesforlivet.dk

https://clutejournals.com/index.php/TLC/article/view/1117/1101