BLOG

Empty article - Subtitle

Når de kan i Randers – kan vi også…

Alle er interesserede i, at eleverne og lærere trives og stolte af deres skole. Noget af det, der er med til at hæve humøret og niveauet er, at man er glad for den mad, der serveres i skolens bod. Dagens blog giver gode råd til, hvordan du kan gøre skolebod sundere.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Randers er de ved at finde en billig vej til med små skridt at bevæge sig hen imod sundere skoleboder og samtidig gøre det lettere og sjovere for den enkelte skolebod at løse en række udfordringer - økonomi, dialogen med skolebestyrelserne, køkkenansvarlig, kræsenhed, oprydning osv.

Skolerne hjælper hinanden

I stedet for at den enkelte skole selv skal opfinde den dybe tallerken hver gang, har Randers Kommune valgt at arrangere fire møder årligt på byens sundhedscenter for at give de køkkenansvarlige i skoleboderne mulighed for at sparre med hinanden. En medarbejder fra Randers Sundhedscenter arrangerer møderne og styrer debatten. Der er også en Alt om Kost rejseholdsmedarbejder fra Fødevarestyrelsen, der giver inspiration til, hvordan en mad- og måltidspolitik bliver til mad med flere grønsager og mere fuldkorn som børn kan lide.
Som hjælp til den sunde mad har skolerne skolemadsmappen ”Sund skolemad – med smag, smil og samvær”, som kommunen har købt hos Fødevarestyrelsen.

Dialog med skoleledelsen og skolebestyrelsen

Ud over netværksmøderne besøger medarbejdere fra sundhedscentret og Alt om Kost rejseholdsmedarbejderen de enkelte skoler for at få en dialog mellem skoleledelsen, skolebestyrelse og køkkenansvarlig om maden i skoleboderne. Alt sammen for at hjælpe til at gøre det lettere at servere sundere mad med et stort smil.

Få hjælp til din skolebod

Budgetterne er stramme på både skoler og kommuner. I Randers kommune forsøger de nu en model, hvor der selvfølgelig er plads til forbedringer. Den sunde mad er endnu ikke politisk besluttet, og der er ikke afsat penge til projektet, men alligevel er det prioriteret i kommunen, at børnene kan spise mad med grønt og fuldkorn.

Sådan kommer du i gang

Du kan opfordre din kommune til at gøre noget lig Randers Kommune. Alt om Kost rejseholdsmedarbejderne er et gratis tilbud og hjælper gerne med at gøre det sunde valg let for børnene. Find dem på www.altomkost.dk. De deltager gerne efter aftale med kommunen i møder med skolebestyrelser, ledelse og køkkenansatte for at gøre opmærksom på, hvad sund mad er, og hvordan den bliver implementeret i skoleboderne. Det handler også om dialog med forældrene, markedsføring, at spisepausen prioriteres og at der skabes en god atmosfære omkring måltidet.

Har skoleboden på din skole et udvalg af sundere mad? Eller kunne i godt tænke jer det? Jeg vil gerne høre om din oplevelse, så skriv gerne en kommentar nedenfor.

Bestil skolemadsmappen her: http://www.altomkost.dk/Kommune_skole_daginstitution/Skoler/forside.htm