BLOG

Empty article - Subtitle

Stop spild af mad

’Vi smider mad væk, som intet fejler’, 'Mad skal spises - ikke spildes' og ’Familierne har mistet evnen til at holde hus’ er avisoverskrifter, som har fanget mit øje i den seneste tid. Der er meget om snakken.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Julemånedens madspild fik fremtrædende fødevaredebattører på barrikaderne lillejuleaften. Der blev opfordret til madrevolution på forsiden af Kristeligt Dagblad, fordi familierne ikke kan finde ud af at holde hus. Det gør stadig indtryk på mig, at madspildet i december svarer til godt 1,5 milliarder kroner. Det er svimlende bjerge af mad, der går tabt på den konto og lige ned i skraldespanden.



Der er meget om snakken bag avisoverskrifterne. Evnen til at holde hus og lave mad er ikke medfødte talenter. Evnen kan opøves, men den forudsætter en vis viden, indsigt, megen motivation, mange øvelser og sidst men ikke mindst rationelle handlekompetencer. Jeg har ikke en fiks løsning på problemet, men ved at husholdning og madlavning kan læres.

Mange danskere får købt forkert og for meget ind i forhold til behovene. Mange ved ikke, hvordan de kan planlægge indkøbene, madlavningen og hvordan selv små rester kan blive til dejlig mad i en travl hverdag. Mange har jo ikke set og lært fra barnsben, hvordan de kan holde hus med ressourcerne, så de sparer tid og penge til gavn for sig selv, den forbrugende husholdning og det bæredygtige miljø.

Selv om maden ikke bliver spist, fordi man ikke ved nok om fødevarers levetid, og hvordan spild af mad kan undgås, så er den forbrugt og blevet til skrald. Maden er en velkendt og væsentlig post på budgettet og bidrager til et ærgerligt og unødvendigt spild.

Derfor er det enkle og ambitiøse opråb fra bevægelsen 'Stop Spild Af Mad' også et indlysende mål, som de fleste med god samvittighed kan tilslutte sig. Hvem vil ikke gerne gøre noget godt for pengepungen, miljøet, bæredygtigheden, den daglige madtilfredsstillelse og samtidig være en medansvarlig forbruger med samfundssindet i behold? Men det er meget nemmere sagt end gjort, tænkte jeg, da jeg lod resterne af de brunede kartofler glide ned i skraldespanden med et lille bitte stik i hjertet.

Læs mere på http://www.stopspildafmad.dk/index.html, som giver nemme råd og lette opskrifter, så madspildet kan blive mindre uden dårlig samvittighed.