BLOG

Empty article - Subtitle

5. kl. på Faaborg gymnasium

5. kl. fra Horne skole var på Faaborg gymnasium og lære om lys og farver.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For ca. 10 år siden var vi nogle naturfagslærere i Faaborg kommune, som savnede et netværk, hvor man kunne få inspiration til sin undervisning i biologi, fysik/kemi og geografi i udskolingen. Behovet var stort, da der på daværende tidspunkt var 4 skoler i kommunen, som var af en størrelse, så der kun var 1 lærer til hvert af de 3 fag. Der var jo grænser for, hvor mange faglige samtaler man kunne holde med sig selv

Kommunens fagkonsulent var tovholder og naturfagsnetværket blev bygget op. Vi mødtes 4 -5 gange om året og efter et par år kom Faaborg gymnasium ind i billedet. De var meget interesseret i at være samarbejdspartner i gruppen og ScienceLab var født.

Beskrevet i korte træk er ScienceLab et undervisningstilbud til folkeskoleklasser der vil over på gymnasiet og prøve kræfter med naturfag på en lidt anden måde end man kan tilbyde i folkeskolen. Gymnasiets lærere har efterspurgt hvad vi som naturfagslærere i folkeskolen kunne forestille os kunne udvide elevernes syn og glæde ved naturfag. Det er endt ud i noget undervisningsforløb, som er bygget op om en historie, der f.eks. omhandler en tur til Mars, opklaring af forbrydelser, hvilke elever skal spille hvilken plads på et amerikansk fodboldhold, brygning af øl og meget mere.

Efter kommunesammenlægninger og ny skolestruktur i kommunen er de 4 mindre skoler i kommunen desværre blevet amputeret, og er kommet af med 7.-9. klasse, så i princippet var Horne skole ude af dette samarbejde med gymnasiet. Heldigvis var der nogle gymnasielærere, der ikke var ”bange” for at møde elever fra mellemtrinnet, så nu er der også tilbud til dem.

I går torsdag d. 13. februar tog 5. kl. fra Horne Skole og jeg til gymnasiet for at arbejde med lys og farver. Vi har op til besøget arbejdet med øjet, synet og farver, så nu skulle ungerne ud og prøve kræfter med noget af det udstyr, der var tilgængeligt på gymnasiet. Gymnasiets kemi og fysiklærere stod for undervisningen, og det var en fornøjelse at se ungerne prøve kræfter med udstyr og forholdsvis svær teori, når det gælder lys. De gik op i det liv og sjæl og fik en aha-oplevelse, når farverne spillede rundt i lokalerne som et diskoshow, når der blev lyst med forskellige farver, på prismer, cd-skiver og meget mere.

Læs mere om ScienceLab på denne adresse:

http://www.faaborg-gym.dk/dokumenter/publikationer/sciencelab_2009.pdf