BLOG

Empty article - Subtitle

Fælles mål og musikundervisning

Det kan godt være vi kan reducere og omformulere målene, så de bliver lettere at indfri, og på papiret ville det se pænt ud. Høj grad af målopfyldelse = høj kvalitet, men er eleverne blevet dygtigere?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Politiken 17/12/12 refereres der til en undersøgelse som afspejler, at fællesmål langtfra er det pejlemærke i undervisningen, som det burde være, og ikke nok med det, mange lærere er ikke engang klar over, hvad der egentlig står i fællesmål.

Sådan ser det altså ud på mindst 5 skoler i Danmark – og måske på flere.Det er ikke ligefrem noget at prale af.

Bodil Nielsen m. fl, som er ophavsmænd til undersøgelsen anbefaler, at lærerne støttes i og hjælpes til at koble læringsmål med fællesmål, og det tror jeg er en rigtig god ide. Ikke nok med at man herved ville komme til at gøre det man rent faktisk er forpligtet på, men jeg er overbevist om, at det ville medføre et fagligt løft til de enkelte fag.

I Politiken er Antorini citeret for at foreslå en forenkling af fællesmål, så det bliver lettere at formulere læringsmål. Det kunne godt være en rigtig farlig kurs og en meget uheldig disposition efter min mening.

Hvorfor?

Fordi en forenkling meget nemt også kunne betyde en reduktion af faglige kundskaber og færdigheder, og herved får vi jo ikke et fagligt løft. Det kan godt være vi kan reducere og omformulere målene, så de bliver lettere at indfri, og på papiret ville det se pænt ud. Høj grad af målopfyldelse = høj kvalitet, men er eleverne blevet dygtigere?

Det substantielle indhold ide nuværende Fællesmål indkredser, er et godt afsæt for undervisning, og vel er der noget som er svært at formulere mål for, men det betyder jo ikke, at det er uvæsentligt.

Fx kan det være svært at formulere hvad det er børnene skal lære, når de skal kunne lytte ’åbent og opmærksomt til …musik’, men ikke desto mindre er det et centralt aspekt i musikundervisningen.

I ’Musik i luften 1 og 2 ’ (Folkeskolens musiklærerforening) har jeg været med at skrive om hvordan man kan gribe det an.

Netop et fag som musik har brug for en eksplicitering af det faglige stof eleverne skal lære, fordi musik – ligesom idræt- ofte er forbundet med fritidsinteresser og personlige præferencer. Jeg har mødt mange, rigtig mange musiklærer og musiklinjestuderende for hvem det er en hjertesag at viderebringe glæden ved musik og musikaktiviteterne, og i bestræbelserne på dette er man ofte mere orienteret efter at tilfredsstille elevernes lyst end det, de lovmæssige rammer som fællesmål foreskriver.

Hvis man virkelig mener fagligheden i musik skal løftes, så mener jeg det er en rigtig god ide at sætte ind ved at støtte lærerne i at formulere læringsmål i forhold til noget der ligner gældende fællesmål OG at være opmærksom på hvilke evalueringsformer, der ikke bare måler, men også skaber kvalitet i undervisningen.