BLOG

Empty article - Subtitle

Kan en lønsikring betale sig for en folkeskolelærer?

Hvornår kan en lønsikring betale sig, og hvad koster sådan en egentlig?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lønsikringer er populært som aldrig, det til trods, at den danske ledighed er lavere end nogensinde før. Men giver det overhoved mening med en lønsikring, hvis man f.eks. er folkeskolelærer? Det har vi i samarbejde med find-a-kasse-priser.dk set på i denne artikel.

Lad os først få på plads, hvad en lønsikring egentlig er.

Hvad er en lønsikring?

En lønsikring er en forsikring, som du tegner igennem din a-kasse. Det er forsikring, som typisk går ind og supplerer dine dagpenge, i tilfælde af at du skulle blive ledig.

Hvis du f.eks. før tjente 30.000 om måneden, så vil lønsikringen gå ind og supplere dine dagpenge, så du får op til 90% af det du fik før, i dette tilfælde 27.000.

Prisen på en lønsikring varierer alt efter, hvor stor en sum du gerne vil forsikres for. Det er altså billigere at få en lønsikring, hvis du vil forsikre en løn på 30.000 end en løn på 50.000.

Hvornår giver en lønsikring mening?

En lønsikring kommer grundlæggende an på to faktorer, nemlig jobmarkedet indenfor dit fag og din nuværende løn.

Kigger man på din nuværende løn, så kan man typisk se en sammenhæng mellem dit privatforbrug og din løn. Tjener du mindre, er dine udgifter typisk også mindre. Tjener du derimod mange penge, så har du sikkert også en større bil, et dyrere hus, og måske også en båd. Alt sammen noget der koster penge, og som der kommer regninger på hver måned.

At gå ned på en dagpengesats er således nemmere for en der tjener 25.000 end en der tjener 50.000. Kigger man på gennemsnitslønnen for folkeskolelærer, så lå den i 2017 på omkring de 40.000. Her kan man derfor med god begrundelse argumentere for, at en lønskikring ville give mening for mange lærer.

Dog er det ikke alle, som tjener omkring gennemsnittet, og som hovedregel siger a-kasserne, at hvis man tjener mindre end 26.000 om måneden, så kan en lønsikring ikke betale sig, da differencen mellem dagpengesatsen og det man ville få supplerer op til er minimal.

Man skal som beskrevet også kigge på sit jobmarked. Er det nemt at få job, eller skal man søge længe for at finde noget? Hvis det er nemt, og man sandsynligvis kan finde noget inden for få måneder, så er en lønsikring måske ikke så god en idé. På den anden side, hvis man virkelig vil få svært ved at komme i nyt job, så vil en lønsikring give rigtig god mening, idet at den i hvert fald giver en op til et år med næsten fuld løn, til at finde et nyt job.

Vil du gerne have en lønsikring og er du ikke allerede medlem af en a-kasse, kan du med fordel se denne oversigt over de bedste tværfaglige a-kasser, og finde en som passer til dine behov og ønsker.

Udbyder LAKA en lønsikring?

Lærenes a-kasse LAKA udbyder en lønsikring til deres medlemmer. Her kan du få dækket op til 80 % af din løn i op til 12 måneder.

Vil du f.eks. forsikre en løn på omkring 31.000, vil det koste dig 155,69 om måneden i forsikringspræmie. Ydelsen fra forsikringen er maksimalt 6.000, hvilket betyder at du vil få udbetalt 24.866 kr om måneden før skat (18.866+6.000), hvis du skulle blive ledig.

Ifølge find-a-kasse-priser.dk´s beregner, er prisen på omkring de 155 kr. (2019 pris) ganske fornuftig og placerer LAKA´s lønsikring blandt de billigste på markedet.

Er du dog ikke medlem af LAKA, kan du med fordel bruge deres beregner til at finde den bedste og billigste lønsikring hos en af de tværfaglige a-kasser.