BLOG

Empty article - Subtitle

Hvad er et hovedstyrelsesvalg?

Lige om lidt er der valg og du skal stemme. Det skal du altså. Her er min forklaring på hvorfor det er en god ide at stemme.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det korte svar er jo meget nemt: et hovedstyrelsesvalg er der, hvor alle medlemmer kan vælge hvilken hovedstyrelse (læs: bestyrelse,) som skal styre Danmarks Lærerforening de næste fire år. Alene det burde jo få folk til at stemme, men hvis man ikke lige helt har styr på hvad den der hovedstyrelse er, og hvem kandidaterne er, så kan det alligevel godt virke mærkeligt at bruge tid på at stemme. 

Men det skal du altså. Synes jeg. Her er lidt overvejelser til dig, som ikke er vant til at stemme eller er kommet i tvivl. 

Ingen hovedstyrelse?

Hvis du vil vide hvad hovedstyrelsen er, så bare overvej, hvad Danmarks Lærerforening vil være uden en hovedstyrelse.  Hovedstyrelse er vores øverste myndighed mellem kongresserne. Uden en hovedstyrelse vil der ,groft sagt, ikke være en fælles national lærerforening. Så vil kredsene selv skulle kæmpe alle kampe om løn,  vilkår, skolens indhold, arbejdssager og nye politiske tiltag. Kommunerne vil sidde med magten og folkeskolerne vil blive endnu mere forskellige fra by til by. Hvis vi skal have en fælles folkeskole er vi nødt til at have en fælles lærerforening, og derfor en hovedstyrelse, som kan samle foreningen.  Det er ikke nok blot at have et formandskab, som kan sendes ud i medier og til politikere. Vi er nød til at have en bred engageret gruppe af medlemmer, som kender og forstår lærernes mange forskellige vilkår og hverdage. Det er den brede viden og forståelse, som skaber en god debat i hovedstyrelse og sætter retning for foreningen. 

Vil vi ikke bare det samme?

Jeg tror faktisk at de fleste lærere er ret enige langt hen ad vejen, når det handler om vores ønsker til løn, arbejdsvilkår og til skolens udvikling. Og måske er det derfor mange ikke altid overvejer at stemme, for hvad nytter det, hvis alle ønsker det samme? Og her ligger måske en vigtig pointe. For i min tid i fagforeningen har jeg netop –heldigvis- oplevet stor enighed i hvordan vi skaber en god arbejdsplads og en god folkeskole, men når man skal vælge en hovedstyrelse vælger man, i min optik, derfor ikke kun efter holdning, men især også efter prioriteringer og strategisk evne: hvad og hvordan kommer vi bedst i mål med vores ønsker. Og her er der altså en forskel på hvilken hovedstyrelse vi vælger. Det kan være sværere at regne ud når man skal vælge, men ikke desto mindre tror jeg at det er et meget vigtigt parameter. 

Sådan stemmer du

Valget i DLF er lidt anderledes end mange andre valg, og jeg møder tit et smil på læben når jeg fortæller venner om valgprocessen hos os. Valget foregår ikke på én dag og du har ikke bare én stemme.

Valget foregår fra d. 21. November til d. 03. December og du får helt sikkert en masse information her på folkeskolen og fra din lokale kreds. Du har hele 18 stemmer (læs: point) som du må fordele. Næsten ligesom Eurovision, og så alligevel ikke helt. Du bestemmer nemlig selv hvem du giver point til, og hvor mange de skal have. Så længe din samlede pointgivning ikke overstiger 18 point. Du må altså give 18 point til én kandidat, 1 point til 18 kandidater, 9 point til to forskellige kandidater osv. 

Normalt vil mange lokale lærerkredse anbefale en kandidat, som de ofte vil få den lokale TR til at videregive – ”kredsens kandidat”. De ønsker at man stemmer på denne. Forståeligt nok, for kredsen vil ofte have et samarbejde med kandidaten om at vidensdele om arbejdet i hovedstyrelsen.  Men da jeg går ind for en mangfoldig hovedstyrelse så synes jeg, du skal overveje at stemme på flere kandidater. Jeg tror på at vi får en god hovedstyrelse ved at have kandidater med forskellige baggrunde, viden, prioriteringer og strategiske ideer til at nå foreningens mål. Og hvis man vil have en mangfoldig hovedstyrelse så kan man stemme på flere kandidater med forskellige baggrunde. Personligt vil jeg blive glad for dine 18 stemmer, men jeg synes også, at vi skal have folk i hovedstyrelsen som arbejder som TR, kredsstyrelsesmedlemmer, børnehaveklasseledere osv. Jeg selv er lærer uden nogen tillidshverv. Jeg er (forholdsvis) ung og ny lærer og ser anderledes på måden vi gør ting på end kandidater, som har været med i mange år. Jeg anbefaler derfor at du sætter dig ind i de forskellige kandidater, som kan løfte vores fællesskab og skabe resultater for os alle. 

Godt valg til alle!