Nationalt netværk af skoletjenester

Blog

Jeg går ikke i skole, jeg går på opdagelse

Februar bliver endnu en måned med hjemsendte skoleelever. Krav om at skabe motiverende hjemmeundervisning bliver ikke mindre presserende. Hermed en påmindelse om at der er fantastisk meget godt materiale at finde fra kulturinstitutioner i alle hjørner af landet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For et par uger siden interviewede Folkeskolen lærer og blogger Dorthe Rise i en artikel om en undervisning, der havde fået hendes elever til at glemme, at de gik i skole. Hendes pointe var at lave en undervisning, der talte til elevernes sanser, følelser og kreativitet. På samme måde giver også forsker Lillian Buus i artikel (Folkeskolen 29.1.21) gode råd til den digitale undervisning nemlig at skabe variation i øvelser og materialer og anerkende læring også uden for skærmtiden.

Nationalt netværk af skoletjenester

Artikel: Litteraturen skal kunne mærkes

Nedenstående er blot eksempler på, hvad man kan finde af tilbud fra et udvalg af kulturinstitutioner. Her er det fortrinsvis til fagene dansk, historie, samfundsfag. I mange tilfælde er det tilbud, som eleverne kan gennemføre helt alene. Andre forløb som undersøgelser i lokalområdet i de mindste klasser vil kræve en voksen deltagelse. I det hele taget er der ofte mulighed, at forældre eller søskende kan være med.😊

Fra Lemvig museum har man fx et materiale "Jernkysten". Her kan eleverne i mellemtrin og udskoling fordybe sig i et væld af både tekster, billeder og film og familiespil omhandlende Vestkystens dramatiske historie med skibsforlis, strandinger og redningsflåden. Som der står i introduktionen ”tag med på opdagelse på kysten i et hjørne af Danmark, tæt på den store verden”.

Forside (jernkysten.dk)

På Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg er der mulighed for at tilbyde de ældste elever et on-line dilemmaspil "Fattiggård eller fjendeland", som handler om det at være fattig og hjemløs tilbage i 1940’erne, og hvilke svære valg man som menneske må træffe – som fattig ...eller fjende.

http://fattiggaardellerfjendeland.dk/

På Museerne i Fredericia har man udarbejdet materialer til at foretage ture i det helt nære lokalområde. Det gælder både kirkegårde, historiske pladser og mindesmærker. Der er både læsestof, opgaver og quizzer til elever i mellemtrin og udskoling.

På opdagelse i historien | Fredericia Museum (fredericiahistorie.dk)

Baggårdsteatret har i øjeblikket to virtuelle dramatiserede lydfortællinger som audio walks. I forestillingen ”Sundets stilhed” er scenografien landskabet og steder rundt i Svendborg by. Lydfortællingen kan bruges af de ældste klassetrin. Eleverne spiller selv hovedrollerne i forestillingen og guides af fortælleren (Lars Mikkelsen) til at bevæge sig, sanse og se, hvor de undervejs vil møde seks sydfynske forfattere lige fra Tom Kristensen til Josefine Ottesen.

Audiowalk - BaggårdTeatret (baggaardteatret.dk)

Mere inspiration til digital hjemmeundervisning

Skriv i kommentarfeltet hvis du mangler inspiration, og du er i tvivl om, hvad der findes i dit lokalområde.  

På Skoletjenesten – videncenter for eksterne læringsmiljøers Facebook-side for lærere og pædagoger kan du ugentligt se eksempler på aktuelle og kommende digitale undervisningstilbud fra hele landet: https://www.facebook.com/skoletjenesten.dk

I nyhedsbrevet til lærere i grundskolen er der også udvalgte undervisningstilbud og artikler om forløb og aktiviteter fra eksterne læringsmiljøer. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her: Nyhedsbrev for Skoletjenestens nyhedsbrev for lærere og pædagoger 

Er du interesseret i at læse mere om overordnede tendenser i digitale undervisningstilbud, kan du læse en artikel om emnet i Skoletjenestens nye årsberetning for 2019-20: https://issuu.com/skoletjenestendk/docs/skoletjenestens__rsberetning_2020/s/11576348

(Foto: Tavlov Kirke, Wikipedia creative commons)