Nationalt netværk af skoletjenester

Blog

Skoletrætte udskolingselever – er der noget at gøre?

Det korte svar er JA! Læs her, hvad der kan være med til at motivere eleverne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg tror, at hvis man selv har været med til at planlægge undervisningen, så bliver det meget mere spændende at deltage i den. Og så synes jeg også, at vi elever skal mere ud i lokalsamfundet i stedet for at sidde på vores stole i klasselokalerne"(*)

Nationalt netværk af skoletjenester

Sådan svarede formanden for nordjyske skoleelever efter en rapport fra DCUM kort før jul, slog fast, at hvert tredje elev i udskolingen keder sig.

Nu har Center for ungdomsforskning (CeFU) forskning undersøgt, hvad det er, der kan være med til at skabe motivation hos de ældste elever. For motivation er ikke noget man har, men noget der skabes i et samspil mellem eleven, læreren og stoffet.

CeFU: Det hjælper at komme ud af skolen

Museer, virksomheder og andre eksterne læringsmiljøer har en kæmpe fordel, når det gælder at skabe motivation for læring. Alene i kraft af at opleve et nyt miljø og møde andre voksne kan være med til at motivere. De unge er optaget af, at det, de lærer, skal bruges til noget. Også her påpeger forsker ved CeFU Thilde Juul, at de eksterne læringsmiljøer kan hente points ved i højere grad at opleves autentiske og anvendelsesorienteret. (**)

Så, der burde ikke være nogen undskyldning for ikke at komme afsted. Mange kommuner har efterhånden deres egen platform, hvor tilbud i de eksterne læringsmiljøer er tilgængelige. Ellers kan der findes tilbud på en række kulturinstitutioner fra hele landet på den nationale platform www.skoletjenesten.dk

(*) www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/skoleelever-vi-keder-os-i-skoletimerne

(**) http://skoletjenestenetvaerk.dk/forskning-undervisning-i-nye-omgivelser-motiverer-elever-i-udskolingen