Nationalt netværk af skoletjenester

Blog

”Den anden verden” på museet

Så blev det jul igen, og traditionen tro laver de danske skoleelever metervis af guirlander, har venskabsnisser og drillenisser i klassen, synger morgensange og salmesang den sidste dag før jul. Der er mange gode og hyggelige traditioner i tiden op mod juleferien. Jeg vil med dette indlæg opfordre til at indføre en ny juletradition!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da jeg forleden besøgte Nyborg Slot og så deres fantastiske juleudstilling, undrede det mig, at der ikke var flere børn på slottet. Det slog mig, hvor stort et potentiale museerne rundt omkring i Danmark har for at være vært for en årlig juletradition.

Nationalt netværk af skoletjenester

Nyborg Slot har i år en udstilling med kostumer og andre effekter fra DR’s julekalender ”Den anden verden”. I fortællingen drømmer en teenagepige sig hen i en verden af eventyr, alt imens hendes søster udfordres i en anden verden på det lokale teater. Som skoleelev i den danske skole behøver man ikke ”drømme” sig til den anden verden eller være en passioneret skuespiller. Det rækker rigeligt at gå ned på det lokale museum. Her er der mulighed for at dykke ned i den ene mere forunderlige verden end den anden: Oldtiden, middelalderen, renæssancetiden, livet i gamle dage om mad, hånd- og bagværk, de sagnomspundne eventyr og fortællinger fra vores fælles fortid og nutid; kulturarven kort sagt. Og derudover har de fleste museer også ekspertviden om nissernes historie.

Lav en ny juletradition, tag dine eleverne med på museet, lad dem opsluges af og forfølge højtidens traditioner og eventyret i andre tidsaldre – den anden verden på det lokale museum.

Brug rummene til at arbejde med nutidens juleritualer og traditioner, fantasien og eventyret, religionerne.  Få udvidet horisonten og viden  om, hvorfor nisser er til og , hvordan vores såkaldte danske traditioner måske i virkeligheden stammer fra verden omkring os..

Det er jul lige om lidt, så hvis du ikke allerede har planlagt et besøg, så læg dig allerede nu fast på at tage hul på en ny tradition i december 2017.

Nyborg Slots juleudstilling har åbent helt frem til den 19. januar, så I kan nå det endnu.