BLOG

Empty article - Subtitle

Er du rigtig klog eller Google-klog?

Er du bevidst om, hvor du henter dine informationer, og om det overhovedet er værd at gøre sig en tanke omkring?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er efterhånden ikke længere en hemmelig, at vi er overvåget en stor del af vores liv. På arbejde, i skolen og i privaten. Reklamerne på søgesider, på Facebook og i det hele taget på diverse hjemmesider afslører, at vi ikke helt kan skjule hvem vi er. Tilpassede reklamer og hjælp via indsamlede data i fx apps som Swarm kan være både godt og skidt, og det vigtigste er at være sig bevidst om disse forhold. Reklamerne er kun en lille del.

I forhold til informationssøgning slipper man heller ikke uden om, hvem man er. Er du den faste Google-bruger kan du meget vel være Google-klog og selvklog, da Google giver subjektive søgeresultater, blandt andet ud fra det billede du løbende har givet af dig selv. Når du med tiden søger og søger, så ender du i realiteten med at gøre verden mindre og mindre. Hvis du er i tvivl om rigtigheden af dette, kan du prøve en browser, der ikke tillader cookies (https://www.folkeskolen.dk/549763/smaakager---ikke-kun-madkundskab), og som ikke sporer dig. Det kan være DuckDuckGo. Sammenlign din søgning med en søgning på Google. Nogle gange vil der være stor forskel andre gange ikke. Men der er forskel, og forskellen er ikke tilfældig!

Google ved: 

- hvem du er

- hvor du er

- hvad du interesserer dig for

- hvem du kender

- hvordan markedet ændrer sig

Det er ikke sikkert, der er noget galt i det, men det er da en tanke værd. 

Og hvis du er rigtig klog, så er det en god ide at søge viden flere steder, da ensidig brug af Google giver en risiko for, at du misser viden, du egentlig ikke ønskede at gå glip af.

Og når du tænker lidt videre, så kan du overveje, hvor mange nyheder du læser via facebook... og hvem der styrer, hvad der når frem på skærmen der...

Generelt er kritisk sans en god ide at træne og synliggøre gennem konkrete eksempler! Vi bliver næppe usynlige, selv om der er mulighed for at begrænse, hvad man deler om sig selv.

God søgning :-)