BLOG

Empty article - Subtitle

Tænk selv!

I uge 13 og 14 opfordrede Ateistisk Selskab danskerne til at tænke selv og til at melde sig ud af folkekirken. Er det noget, vi skal beskæftige os med i skolen?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det har skabt en hel del opmærksomhed, at den lille forening Ateistisk Selskab med store bannere på busserne i Aarhus opfordrede danskerne til at tænke selv og til at melde sig ud af folkekirken. Reaktionerne på kampagnen er blandt andet kommet fra medlemmer af folkekirken herunder ansatte præster, som ikke fandt, at det var en god kampagne, modsat har ateister herunder også et par universitetsansatte religionsvidenskabsfolk rost kampagnen. Der er således fremkommet en del tekster og udsagn i aviser og andre medier.

Men er det noget, vi skal bruge tid på i skolens religionsundervisning?

Ja. For i vejledningen for faget kristendomskundskab nævnes under kompetenceområdet ”Ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser” også ”…ateisme, herunder menneskesyn og samfundssyn”. Så fint med en præsentation af ateisme, ikke blot som et nutidigt fænomen, men også som et fænomen, der har tråde langt tilbage i de europæiske ideers historie og at der er tale om en tanke som udfordrer flere religioner med gudstro. Det vil nok være kompliceret i folkeskolen at præsentere eleverne for forskellige tiders ateismer og også at præsentere den tanke at ateisme også findes indenfor fx kristendommen.

At tage udgangspunkt i den aktuelle sag kan være fint nok, men undlad at sætte eleverne til at læse på Ateistisk Selskabs hjemmeside. Eleverne kunne få det indtryk at der her fortælles, hvad kristendom er. Her væltes der en række højst private generaliserede synsninger frem om kristendom, om mennesker med religion og tro, om folkekirken. En eksamination af forfatterne vil helt sikkert føre til bundkarakter. Tjek selv: tænkselv.dk .

Skal eleverne have ateisme præsenteret som en livsopfattelse? En repræsentant for Ateistisk Selskab Simon Nielsen Ørregaard siger i Kristeligt Dagblad den 13. april i år, at ”Ateisme er ikke ideologi. Det er blot en samlebetegnelse for et væld af holdninger, der udelukkende har afvisningen af tro på guder og anden overtro tilfælles”. Formanden for Selskabet Anders Stjernholm fortæller ligeledes i Kristeligt Dagblad den 19. april i år, at grundlæggende handler religioners virkelighedsopfattelse om dårlige gæt. ”Virkeligheden behøver kun at blive forklaret én gang. Fantasier skal gentages”. ”Opfør dig ordentligt og vær god mod andre” siger Stjernholm på selskabets hjemmeside, uden så i øvrigt at komme med sin en-gangs virkelighedsforklaring. For mig at se er der ikke meget livsopfattelse at hente her, udover at man selv skal finde på –blot det ikke bliver religiøst!.

Nej, vi bør ikke bruge tid på Ateistisk Selskabs kampagne i skolen. Der er masser af andre vigtige emner eleverne bør beskæftige sig med. Lad hellere eleverne blive kloge på at menneskets spørgsmål til livet ikke blot kan affærdiges med bastante udsagn om at virkeligheden kan forklares. Eleverne skal lære, og vi skal hjælpe dem med at håndtere, at livet rummer tro, tvivl, holdninger, meninger, værdier og omgangsformer, samt ideologi, tilværelsesforståelser og religiøsitet som alt sammen er dynamiske størrelser, der ændrer sig undervejs i det enkelte menneskes liv. Dét skal eleverne have viden om og lære at forholde sig kritisk til. Om de så også vil tro på noget af det, skal vi som skole selvfølgelig ikke blande os i.