BLOG

Empty article - Subtitle

At vide eller ikke vide…

Med tea party bevægelsen og ikke mindst den republikanske vicepræsidentkanditat Paul Ryan har abort, eller rettere antiabort, været et stort emne i den amerikanske valgkamp. Men lige bortset fra det virker sexualpolitik ret fraværende. På samme måde som sexualundervisning i skolerne tilsyneladende er det.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anders, min nevø på 16, ved vist ret meget om sex. I hvert fald i forhold til de fleste af sine skolekammerater på Highland Park Highschool, 11 klasse. Så vidt vi har forstået, har kammeraterne godt nok haft en lille smule sexualundervisning. Dengang i femte klasse, 10 år gamle, lærte de at sætte et kondom på en banan. Derudover ved vi ikke så meget om, hvad disse unge mennesker ved om sammenhængen mellem forplantning og følelser – for det er ikke rigtigt noget, man taler om.

Vi ved dog, at en fjerdedel af amerikanske teenagere ikke har lært noget som helst om svangerskabsforebyggelse. Hverken fra deres forældre eller fra skolen. Hvad vi også ved er, at USA har mange teenagegraviditeter, det højeste antal af gravide teenagere i den industrialiserede verden. En tredjedel af pigerne angiver som grund, at de ikke anede, at de KUNNE blive gravide.

Det forstærker mig i fornemmelsen af, at sex ikke er noget, man snakker om. Endnu mindre er det noget, man underviser i. Og hvis man fortæller om det, siger man blot, at den slags skal de unge mennesker holde sig fra - indtil de er gift!
Den forklaring (fra skolen) var netop grunden til, at en gruppe forældre i staten Californien tidligere på året valgte at lægge sag an mod deres stat. De mente, at skolerne havde alt for mangelfuld information om dette vigtige emne. Faktisk direkte misvisende information.

Afholdenhedsundervisning er mere reglen end undtagelsen. Under præsident Clintons velfærdsreform skulle delstaterne, for at opnå de statslige bidrag til undervisning i sex og samliv, undervise i afholdenhed. Velfærdsreformen stoppede i 2009, og med den også den statsstøttede undervisning i afholdenhed, men under Obamas forhandlinger om sundhedsreformen, sneg den sig tilbage på skoleskemaet. Hver anden amerikansk skole underviser stadig i afholdenhed som den vigtigste svangerskabsforebyggelse.
(se mere her: http://www.guttmacher.org/pubs/FB-Teen-Sex-Ed.html)

Når mange amerikanere oplever det grænseoverskridende at tale om sex (sammen med de unge mennesker) hænger det også sammen med amerikanernes meget store blufærdighed. Når Anders har haft idræt i skolen, går klassens elever ikke i bad. Ret ulækkert, at rende rundt resten af dagen med gammelt sved, siger Anders. Og når kusine Helle træner i sit fine fitness center; det med de fineste omklædningsrum med varme håndklæder, føntørrer og meget mere, er der næsten ingen amerikanere, som bruger samme omklædningsfaciliteter.

Tankevækkende med en sådan blufærdighed. Især når man tænker på størrelsen af USA's pornoindustri.