BLOG

BLOG

Empty article - Subtitle

Stemplet

Mange oplever i skolegangen at blive sat i bås - gør noget ved det!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man ved ikke helt, hvornår den kommer: dagen, hvor du bliver slynget ind i den bås, som du egentlig helst ser dig ude af. Dagen, hvor du får stemplet, som du har meget svært ved at skille dig af med igen, medmindre du gør noget virkelig drastisk. Dagen, hvor du får den etikette, som du skal leve med resten af skoletiden, om så du kan lide det eller ej. Punktum.

Måske er det ikke bevidst, at dine klassekammerater giver dig dette stempel. Måske er det bare helt naturligt, at nogen bliver stemplet som "den populære," "ballademageren," "nørden," "klassens klovn" osv. Hvad end det er naturligt eller ej, kan det være skrækkeligt at blive sat i bås. Måske vil man bare gerne bevise, at man er mere end blot "hende den stille pige," men dette kan være ganske svært.

Tag nu mig for eksempel. Jeg har altid været meget spinkel af natur og har dermed ikke specielt mange kræfter. Jeg var og er stadig den, der ikke kan skyde langt i rundbold og ikke kan score mål i hånd- og fodbold. Dermed er jeg også altid den, der bliver valgt til sidst, når der bliver dannet hold.
Men når jeg så nogle sjældne gange har nogle gode perioder, hvor jeg rent faktisk yder en god indsats, skyder langt i rundbold og scorer mange mål i hånd- og fodbold, får det så de andre til at vælge mig først? Selvfølgelig ikke. Jeg er blevet stemplet som "hende denne slappe," og det er der nok ikke så meget at gøre ved.

Da man jo mest omgås sine klassekammerater, synes man mest, at det er blandt os elever, stemplerne bliver sat. Men jeg synes også nogle gange, at lærere kommer til at sætte elever i bås. En bås man helst vil ud af.
I timerne bliver der snakket en del i krogene. Og er du den, læreren har givet "ballade-stemplet," er du hurtigt den eneste, der bliver irettesat, også selvom du måske ikke har sagt et ord.

Dette kan godt gå ud over det faglige, specielt hvis du bliver stemplet som en elev, læreren ikke kan lide. Selvfølgelig er dette oftest gensidigt, men hvis du aldrig bliver taget, når du rækker hånden op og læreren svarer nedværdigende og ukoncentreret, når du spørger om noget, kan dette altså have enormt betydning for, hvor meget du lærer. Hvis dit yndlingsfag bliver til dit hadefag pga. en ny lærer, gider du ikke yde nogen indsats i timerne, og dine karakterer begynder at rasle ned. Udover at dette er super ærgerligt, fordi glæden ved dit yndlingsfag er væk, kan du også risikerer at blive stemplet som én, der aldrig laver noget.

Kort sagt: Stempler er noget møg. Nogle lærere er gode til at holde sig fra dem, mens andre lærere burde tænke over, om de mon kommer til at sætte stempler lidt for hurtigt. Det samme burde vi elever, for vi får hurtigt sat hinanden i bås. Måske var det noget man som lærer kunne tage op i klassen og diskutere, for stemplerne gavner ikke nogen. Tværtimod kan de ødelægge en elevs skolegang.

Powered by Labrador CMS