Håndværk og design - fra værkstedet

Blog

Fra storskrald til marionetdukke

Med mit filtede hoved fra sidste blogindlæg og en skabslåge fra storskrald har jeg lavet en minimarionetdukke – her kan du se hvordan.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I et tidligere blogindlæg skrev jeg om at filte – og jeg fik filtet et hoved. Denne blog er en arbejdsbeskrivelse til den krop, som jeg har lavet til dukken. Den er endt med at blive en minimarionetdukke. Det er nok ikke et børneprojekt, da den er noget mere kompliceret at lave, end de marionetdukker, som vi lavede med vores 5. klasses elever. Jeg har forsøgt at lave den enkel, men alligevel med mere bevægelighed i leddene end dem, vi lavede med eleverne.

Jeg har valgt at lave dukken af genbrugstræ, da vi er i gang med et genbrugsprojekt i sløjd som optakt til projektopgave om bæredygtighed.

Materialer:

Håndværk og design - fra værkstedet

Små ideer og fif til sløjdlærere om overskuelige måder at inddrage håndarbejde Eller enkle sløjdideer til håndarbejdslærerne. Shamirra Aisinger er uddannet med linjefag i både sløjd og håndarbejde i 2003. Hun underviser på Uglegårdsskolen i Solrød, hvor hun har været med til de allerførste forsøg med at skabe et nyt fag af sløjd og håndarbejde. I denne blog vil hun give inspiration videre fra de kurser hun tager, fortælle fra sine egne projekter, invitere kolleger til at fortælle om deres projekter og give enkle ideer videre fra hjemmeværkstedet.

(udover hoved og træ)

10x4mm øsken, 14styk

Ståltråd ca. 1,5mm tyk til dukken, 2mm tyk til armkontrol (jeg har brugt en vaskeribøjle)

Små skindstykker – ikke for tykt

Dyvler 6mm 2 styk til knæsamlinger, 8mm 2 styk til talje og hals

Stifter – små

Vokset hørtråd

Metalklemme

Rundstok d: 10mm

Krog til at hænge dukken op med

Dukkekrop

Overkrop:

Sav ud i ønsket form h:6,5cm, b:5cm og rund kanterne.

Bor lodret hele vejen igennem overkroppen med et 12mm bor til montering af hals- og taljedyvel.

Bor vandret gennem skuldre med et 2,5mm bor til ståltråden, der holder arme og hals, og vandret gennem det nederste af overkroppen cirka 1 cm oppe til taljedyvlen.

Underkrop:

Sav ud h: 4cm, b: 5cm og slib i facon.

Bor med 12mm bor ca. 1,5cm lodret ned i underkroppen til taljedyvlen.

Huller til lår stemmes ud. Midterstykket skal være kraftigt nok til at bære benene.

Bill.2,dec.026

Arme:

Sav ud b:2,5cm, overarm l: 6cm, underarm l: 5cm og rund kanterne.

Fil overarmen smallere øverst til de læderstroppe, som skal monteres på skuldrenes ståltråd.

I over- og underarmes albue saves en rille ca. 1,5cm til lædersamlingerne og de skrånesved albuens inderside, så armen kan bøje.

Læderet limes i og stiftes.

I håndleddet bores med et 10mm bor ca. 1,5cm op til montering af hænderne og med et 2,5mm bor vandret igennem til et stykke ståltråd, som stikkes igennem læderløkken fra hånden inde i håndleddet og fastgøres med plastisk træ på ydersiderne*.  

Armene monteres til kroppen ved at stikke et stykke ståltråd igennem kroppen og lave en løkke omkring armens læderstrop på hver side (halsdyvlen monteres samtidig – se under hals).

Hænder:

Skær ud cirka l: 3cm,b:3cm og form med billedskærerjern.

Bor ned i hånden med et 10mm bor og lim læderets ender ned i hånden. Bor med 2,5mm bor igennem hånd og læder til et stykke ståltråd, som skal holde det fast*.

Bill.3,jan13

Ben:

Sav til både lår og underben l: 7,5cm, b: 2,5cm.

Knæsamling:

Del enden af stykket i tre og sav ligeså langt ind, som benet er tykt.

På benets bagside saves og stemmes skråt , så benet kan bøjes helt sammen (se billedet). Vær forsigtig, når ’noten’ stemmes ud i overbenet – på forsiden af benet skal fer og not passe perfekt, når benet er strakt, så benet ikke kommer til at bøje den forkerte vej i knæleddet.

Bor gennem over- og underben midt gennem knæleddet med et 6mm bor og gennem kun underbenet med et 6,5mm bor. Sæt dyvlen halvvejs gennem knæleddet, put lim på enden af dyvlen og pres den helt ind i hullet.

Kanterne rundes på benene.

Bill.4,dec006

Lår:

Toppen af låret afrundes og gøres lidt smallere, så de passer i hullerne i underkroppen.

Bor med 2,5mm bor gennem lår og underkroppen midterstykke – de skal ikke sidde stramt, da der skal være fri bevægelighed i benene – det kræver lidt afprøvning og tilpasning.

Bor også tværs gennem hoften.

Ståltråden skal trækkes gennem lår og midterstykke og videre op gennem hoftestykke og taljedyvlens øsken. Ståltråden samles i siden.

Underben:

Bor med 10mm bor cirka 1,5cm op gennem anklen til montering af fodens øsken. Bor med 2,5mm bor tværs gennem anklen, til den ståltråd, som skal holde øsknen fast*.

Anklen kan rundes lidt for og bag, for at øge fodens bevægelighed.

Fødder:

Skær ud l: 4cm, b:2,5cm og form med billedskærerjern.

Skru en øsken ned i foden og fastgør med ståltråd i hullet i anklen.

Bill.5,jan004

Hals:

Skru en øsken i den ene ende af en 8mm dyvel.

Den anden ende limes op i hovedet.

Når armene monteres, stikkes ståltråden igennem halsens øsken på vej igennem kroppen.

Talje:

Skru en øsken i begge ender af en 8mm dyvel.

Den ene ende monteres som beskrevet ved benene.

Den anden ende monteres ved at trække ståltråd gennem hullet nederst i overkroppen og gennem øskenen på vejen. Buk ståltråden om tæt ind til kroppen.

Bill.6,jan014

Kontrol:

Grundstykke:

L: 21cm, b: 2cm.

5cm fra bunden skæres et hak til tværstykket.

1 cm under tværstykket bores et 10mm hul i en vinkel på cirka 80grader til numse- og skulderkontrol.

Skru en krog i toppen til at hænge dukken op med.

Skru metalklemmen til bensnorene fast på forsiden cirka 2cm fra toppen.

Tværstykke:

L: 11cm, b: 2cm.

Rundes bagtil, og der files rundinger til fingre på undersiden på hver side af grundstykket.

Sav et hak til grundstykket midt på bagsiden og monter med en skrue (se tegning).

Skru en øsken i hver ende til hovedets snore.

Rundstok til benkontrol:

L: 24cm. Skru en øsken i hver ende til benkontrol.

Rundstok til numse og skulder:

L: 12cm. Limes ind i hullet i grundstykket.

Skru en øsken i enden til skuldersnore og en i siden til numsesnor.

Armkontrol:

Bor to huller gennem grundstykket cirka midt imellem tværstykke og benkontrol med 1/2cm afstand. Klip to stykker 2mm ståltråd i cirka 20cm længde. Lav en løkke i den ene ende – træk tråden igennem grundstykket, bøj det skråt fremad og lav en løkke for enden til håndsnoren. Gør det samme med det andet stykke i den anden side.

Bill.7,jan015

Opbinding af dukken:

Det er bedst at være to til at binde dukken op – en til at holde og en til at binde. Den der skal bruge dukken skal holde, da højden er vigtig.

1.      Skuldre: To øskner skrues i, bredere end hovedet. En lang snor bindes i den ene skulderøsken, trækkes gennem øsknen i kontrollen og ned til den anden skulderøsken. Snorene bindes så dukken hænger lige ned fra kontrollen og i en højde, så man kan holde armen let bøjet, når dukken står på gulvet.

2.      Hoved: I hver side af hovedet et sted, hvor der er balance – som regel igennem øret eller deromkring. Hvis man holder hovedet med en pegefingerspids på hver side, kan man finde balancepunktet. Stik en syl igennem hovedet og derefter et stykke ståltråd. En løkke i ståltråden i hver side og snoren igennem. Hovedsnorene skal strammes så hovedet hænger lige, når man holder kontrollen.

3.      Numsen skal have en øsken og en snor, som er forholdsvis løs. Den bruges, hvis dukken skal sætte sig ned.

4.      Benene bindes med en snor gennem et hul i knæene. Benene skal være helt strakte, når snoren er strakt.

5.      Hænderne: armene skal være strakt helt ud, når hånd-kontrollen er nede. Snoren trækkes gennem et hul i hånden, så knuden ligger inde i hånden. Snorene til hænderne skal være på ydersiden af snorene til benene.

Kontrollen holdes så lillefinger og ringfinger holder i de to buer i tværstykket og tommel og pegefinger styrer armstængerne. Den anden hånd kan styre rundstokken med benene, som kan sættes fast i metalklemmen, hvis dukken står stille.

Bill.8,jan002

Ønsker du mere viden om marionetdukker, kan jeg anbefale bogen: ”Making and manipulating marionettes” af David Currell. På Youtube, hvis man søger på marionettes, er der mange gode instruktionsvideoer både i at lave og at styre marionetdukker.