Håndværk og design - fra værkstedet

Blog

Snittefest

Jeg var til fest i weekenden - Snittefest på Boserupgård Naturcenter i Roskilde.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Festen varede to dage, med fællessnitning, film, bål og hygge fredag aften og workshops, foredrag og fælles frokost lørdag.

Min formiddags workshop havde overskriften ”Magisk Træskæring”, instrueret af Bjarne Jespersen. Bjarne lagde ud med følgende besked: ”Vi har tre timer til noget, vi burde have tre måneder til”. Derfor var der lagt op til en helt bunden begynderopgave, hvor Bjarne på forhånd havde savet nogle træstykker ud i de rigtige former og lavet skabeloner, så vi blot skulle save og snitte.

De magiske ringe:

Håndværk og design - fra værkstedet

Små ideer og fif til sløjdlærere om overskuelige måder at inddrage håndarbejde Eller enkle sløjdideer til håndarbejdslærerne. Shamirra Aisinger er uddannet med linjefag i både sløjd og håndarbejde i 2003. Hun underviser på Uglegårdsskolen i Solrød, hvor hun har været med til de allerførste forsøg med at skabe et nyt fag af sløjd og håndarbejde. I denne blog vil hun give inspiration videre fra de kurser hun tager, fortælle fra sine egne projekter, invitere kolleger til at fortælle om deres projekter og give enkle ideer videre fra hjemmeværkstedet.

Vi fik udleveret en træklods, som var savet ud som et aflangt kryds.

(Bill.2 5 firkant)

Skabelonen bestod af en halv cirkel minus tykkelsen på krydsets ben, så når skabelonen lægges op til benet, vil det blive en hel cirkel, når cirklerne snittes fra hinanden.

(Bill.3 6 skabelon)

Cirkelskabelonen sættes foroven på det ene bensæt, og forneden på det andet bensæt.

Så saves først de store ’hjørner’ af.

(Bill.4 11)

Der bores et hul i halvcirklernes midte til savklingen, og midterne saves ud. Man skal passe på ikke at save ind i det, der skal blive tilbage.

(Bill.5 12)

Nu saves de små hjørner af.

Cirklerne rundes på yder- og inderkanter med en lille, smal kniv, og resten af materialet ’graves’ ud fra midten indtil cirklerne slipper hinanden.

(Bill.6 18)

Resten er bare nusse- og slibearbejde indtil man er tilfreds. Det kræver lidt at få cirklerne helt runde, og skal de være ligeså perfekt slebet som Bjarnes eksempel, er tre timer i hvert fald ikke nok. Mine har taget workshoppens tre timer, plus et afsnit af Barnaby, da jeg kom hjem, og så er de slet ikke slebet endnu.

Ringene var en enkel opgave. Bjarne havde nogle eksempler med, som var helt fantastiske, og som jeg roligt tror på, kan tage meget lang tid at lave. Hvis man er interesseret i den slags puslerier, har han udgivet en flot bog om emnet, som hedder ”Wood Carving Magic”

(Bill. 7 wood)

Her er i øvrigt et link til en lille udsendelse med Bjarne om hans arbejder: http://www.tveast.dk/video/2012-08-14/tjek-talentet-magisk-traeskaering

Min eftermiddags workshop hed ”Slibning og vedligeholdelse af skærende værktøj” med instruktør Lars Ørbæk Lauersen. Deltagerne havde hver deres forskellige værktøj med, og der blev diskuteret, hvad der er de perfekte slibemetoder og sten, men som jeg forstod Lars’ konklusion, er den bedste måde at slibe værktøj på at gøre det ofte og blive ved med at øve sig – så er type og mærke af sten og maskine ikke så vigtigt.

Jeg havde fundet en gammel Solingen foldekniv i storskrald. Så pivrusten og beskidt, at den først slet ikke kunne åbnes. Jeg har desværre ingen før-billeder, men med grundig slibning på slibesten forsvandt rust og skader, og den blev godt skarp. Fint sandpapir og olie til skaftet, og den ser helt hæderlig ud. Og jeg gik fra workshoppen med lidt mere selvtillid i forhold til at slibe.

(Bill.8 min kniv)

Udover de workshops, jeg deltog i, blev der lavet karvsnit, træskeer, krympeæsker, afrikanske taburetter, stolesæder, fugle og forskellige småopgaver for børn.

Der vil efter al sandsynlighed blive arrangeret en ny Snittefest til næste år. Vil man følge med i snittefolkets aktiviteter og se flere billeder fra årets Snittefest, så besøg Facebooksiden ”Snittere i Danmark”

Powered by Labrador CMS