Håndværk og design - fra værkstedet

Blog

Trædrejeweekend

En weekend i Næstved med Danmarks vist nok bedste trædrejningsinstruktør

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bent Illum har beskæftiget sig med trædrejning – og sløjd - i rigtig mange år. Kurset her har eksisteret under DOF aftenskolen i Næstved i flere år og bliver besøgt af både nye og gengangere – gamle og unge - og nogle gange flere generationer sammen. Kurset strakte sig over tre dage, fredag eftermiddag, lørdag og søndag.

Bent kommer med oplæg til forskellige projekter weekenden igennem, men en del af kursisterne kommer også med deres egne ideer.

Bill2.Bent21

Håndværk og design - fra værkstedet

Små ideer og fif til sløjdlærere om overskuelige måder at inddrage håndarbejde Eller enkle sløjdideer til håndarbejdslærerne. Shamirra Aisinger er uddannet med linjefag i både sløjd og håndarbejde i 2003. Hun underviser på Uglegårdsskolen i Solrød, hvor hun har været med til de allerførste forsøg med at skabe et nyt fag af sløjd og håndarbejde. I denne blog vil hun give inspiration videre fra de kurser hun tager, fortælle fra sine egne projekter, invitere kolleger til at fortælle om deres projekter og give enkle ideer videre fra hjemmeværkstedet.

Fredagens oplæg var assymetrisk drejning. Bent viste os, hvordan man laver en assymetrisk lysestage ved at ændre på centreringen undervejs i drejningen. Det foregår i korte træk sådan her:

-  Først drejes toppen af lysestagen, den første dal og op ad bakke igen. Den drejede del skal drejes helt færdig og slibes, da man ikke kan gå tilbage og ændre, når man først har flyttet emnet ud af centrering

-  Herefter sættes et mærke i bunden, som markerer, hvorfra stagen vippes

-  Stagen vippes nu lidt ud af centrering og spændes fast igen. Den næste dal og bakke drejes og færdiggøres

-  Stagen vippes ud af centrering modsat af mærket i bunden, og en ny dal og bakke drejes.

-  Til sidst centreres emnet og stagens bund drejes i centrering.

Det er ikke så nemt at forklare – eller forstå, synes jeg, men jeg har fundet en hjemmeside, hvor teknikken er forklaret og tegnet meget udførligt, hvis man har lyst til at prøve.

http://www.lignars.dk/Traedrejning/lysestager.htm

Der er også en video på youtube, som viser den samme teknik, men på et bæger i stedet for en lysestage.

http://www.youtube.com/watch?v=_FhlScQmAfw

Jeg syntes, jeg havde regnet den ud, og ville prøve at lave en figur, som lænede sig tilbage i ryggen og i benene. Altså ville jeg vippe mit emne to gange ved samme punkt i stedet for modsat anden gang.

Jeg har lavet en tegning af, hvad jeg har gjort:

Bill.3tegning1

Det snød mig dog – manden blev en kvart omgang forskudt fra krop til ben, og jeg har ikke regnet ud hvorfor. Det må vist lige prøves nogle flere gange, før det trænger ind i min forståelsessfære. Manden skal også have nogle arme, men det har jeg ikke fået lavet endnu.

Bill.4mand8

Lørdag var der skåledrejning på programmet. Jeg ville gerne dreje en rede til mine kanariefugle, med tag af en kobberskål fra en gammel lysekrone. Normalt, når man drejer en skål, drejer man først ydersiden og laver en fod til at spænde op i nova chuck’en (eller hvad man nu har at spænde op i). Det bliver bunden af skålen, som jo normalt er flad. Jeg ville gerne have en rund, formet bund, da den skal hænge og desuden afspejle formen/dekorationen på kobbertaget. Så jeg drejede en bunddekoration, som kunne være inde i hullet i nova'en. Jeg var selvfølgelig stadig nødt til at have kanten til opspænding, men det var et kompromis.

Bill.5skåle14

Herefter var det bare at vende skålen om, spænde den op i nova'en og hule den ud.

Skålen er drejet i bøg, som har ligget og fået noget mønster af råd.

Jeg har boret huller i skålens kant og monteret den med kroge af elefanttråd og noget kæde. Her er resultatet - under nøje inspektion af de kommende brugere:

Bill.6fuglerede4

Søndag viste Bent hvordan man laver en lille fugl, som kan dreje hovedet. Den fik jeg desværre ikke tid til at lave, da jeg havde mit eget projekt med. Jeg har fundet nogle messingrør fra en gammel sengegavl. Af dem har jeg savet nogle stykker, som jeg ville dreje top og bund til og bruge som æsker. De er drejet i endetræ, for at de ikke skulle tørre skævt op. (Vi arbejdede kun i frisk træ på kurset).

Jeg drejede dem i et stykke egetræ, men da jeg prøvede dem på, syntes jeg ikke, farven passede særlig godt til messingen.

Bill.7før2

Bent foreslog at lade dem stå i dampen fra salmiakspiritus et døgns tid, for at mørkne træet. Jeg hældte et skvæt salmiak i en glasskål og satte skål og trælåg ned i en gryde med låg og 'Hokus Pokus', efter et døgn så de sådan her ud:

Bill.8efter7

(Bent Illum underviser også regelmæssigt på kurser i Sløjdlærerforeningen – bl.a. det årlige Sjællandsstævne i sløjd. Dette års Sjællandsstævne er d. 3. - 4. oktober i Brøndby.)