Håndværk og design - fra værkstedet

Blog

Læderarbejde - Ipadcover

”Tasker og Flasker” var overskriften på læderkurset forrige weekend arrangeret af Sløjdlærerforeningen København. Hvorfor kommer mit indlæg så først nu? Designvanskeligheder! Men nu har jeg endelig fundet en løsning, så jeg kunne blive færdig med mit projekt.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Oplægget til kurset var som sagt flasker og tasker. Medbragt havde instruktøren, Lindy Wilhardt, et eksempel på en vandformet drikkedunk og et sleeve til Ipad. Jeg har for nylig købt Ipad, og da den skal med en tur til Mexico, skal den have et cover. De covers, der ellers blev lavet på kurset, var rigtig flotte. Jeg har vedhæftet et billede af et af dem, lavet af Michael Lerche-Thomsen. Men jeg ville gerne lave et cover, som bliver på – altså ikke et sleeve, som den hives ud af, når den er i brug.

Bill.2 Michaels sleeve

Jeg har købt et enkelt plastcover, "hard plastic cover", over nettet – ligesom dem, man bruger til Iphone. Dette cover har jeg brugt som udgangspunkt for mit lædercover. Læderet kommer fra en gammel kasseret taske.  Jeg var ikke på nogen måde sikker på fremgangsmåde - eller resultat, men når jeg ikke skal betale dyrt for nyt læder, har jeg mere mod på bare at prøve mig frem.

Håndværk og design - fra værkstedet

Små ideer og fif til sløjdlærere om overskuelige måder at inddrage håndarbejde Eller enkle sløjdideer til håndarbejdslærerne. Shamirra Aisinger er uddannet med linjefag i både sløjd og håndarbejde i 2003. Hun underviser på Uglegårdsskolen i Solrød, hvor hun har været med til de allerførste forsøg med at skabe et nyt fag af sløjd og håndarbejde. I denne blog vil hun give inspiration videre fra de kurser hun tager, fortælle fra sine egne projekter, invitere kolleger til at fortælle om deres projekter og give enkle ideer videre fra hjemmeværkstedet.

Bill.3 gammel taske6

Fremgangsmåde:

Først tegner jeg plastcoveret over på læderet med alle huller indtegnet og lidt ekstra til kanterne.

Herefter markeres på bagsiden hvor flappen skal sys fast. Jeg brugte flappen fra den gamle taske, og syede den på, så bukket fra den gamle passede med den nye. Jeg klipper først det overskydende læder af til sidst, så der er noget at tilpasse af. Det er svært at få det til at passe præcist, før det er limet.

Flap og bund sættes sammen med klemmer og der prikkes syhuller med en syl og et stykke kork under. Jeg har bare prikket hullerne på øjemål, men det korrekte er at markere hulafstanden med et hjul først. Nu sys flappen fast til bunden.

Plastcoveret slibes helt mat for at limen binder. Coveret limes nu fast til læderbunden med kontaktlim. Følg anvisningen på limen. (Det er vigtigt ikke at sætte stykkerne sammen før limen er næsten tør, ellers binder den ikke).

Hjørnerne klippes af på skrå og kanterne limes fast.

Huller og kanter skæres til med en skarp kniv. Jeg købte en kniv til barberblade, da jeg var på et pelskursus engang. Den er effektiv, ultraskarp og god til at komme ind i små huller og hjørner.

Bill.4 Kniv/huller16

Flappen klippes til, så den er et par millimeter større end bunden hele vejen rundt.

Bill.5 åben nov2

Det var så her, jeg gik i stå. For hvordan skulle lukningen være? Jeg læste på nettet, at man selv kan sætte magneter i coveret, så det lukker til. For at beskytte skærmen, syede jeg et tyndt stykke læder på inderkanten af flappen, hvorunder det så var tanken, at magneterne skulle limes fast. Men det fungerer ikke.

Jeg vil ikke have knapper eller lignende. På forsiden er jeg bange for, det vil skade skærmen. På bagsiden vil det forhindre Ipad’en i at ligge fladt på bordet.

Jeg er endt med at lime en bred elastik fast på indersiden af flappen, som kan trækkes omkring Ipad’en, når den er lukket.

Bill.6 bagsidemedelastikNov.3

Til sidst er coveret smurt ind i et rigeligt lag brun skosværte og pudset.

Bill.7færdigåbennov.10