Håndværk og design - fra værkstedet

Blog

Leg med træ og kniv

”Bevægeligt legetøj i træ” er titlen på en bog af Frank Egholm, og det var også en del af udfordringen på weekendens snittekursus. Alverdens finurlige figurer, spil og automata mødte os ved kursets start, og der kom hurtigt gang i knivene.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bill.2Franks28

Bill. Frank Egholms fuglerede

Der var så mange spændende ideer, at det var svært at vælge, hvad man skulle gå i gang med. Jeg gik da også i gang med fire forskellige ting og blev selvfølgelig ikke færdig. Men her er to af dem:

Håndværk og design - fra værkstedet

Små ideer og fif til sløjdlærere om overskuelige måder at inddrage håndarbejde Eller enkle sløjdideer til håndarbejdslærerne. Shamirra Aisinger er uddannet med linjefag i både sløjd og håndarbejde i 2003. Hun underviser på Uglegårdsskolen i Solrød, hvor hun har været med til de allerførste forsøg med at skabe et nyt fag af sløjd og håndarbejde. I denne blog vil hun give inspiration videre fra de kurser hun tager, fortælle fra sine egne projekter, invitere kolleger til at fortælle om deres projekter og give enkle ideer videre fra hjemmeværkstedet.

Pop-up figur

Den her figur er lavet af to stykker gren – et tykt stykke til yderstykket og et tyndt et til inderstykket.

Gennem yderstykket bores hul, så det passer med inderstykkets tykkelse og længde. Hullet skal ikke helt igennem, men inderstykket skal stadig have en del inde i hullet, når det poppes op, for at det ikke tipper eller ikke vil poppe ned igen.

Jeg har snittet yderstykket til en høj hat og limet en puld underneden.

Inderstykket snittes til på den del, som skal kunne poppe op. Mit inderstykke har fået ansigt og høj hat.

Forneden på inderstykket bores et hul til et stykke snor og en tændstik, og der snittes en lille ’slids’. Tændstik og snor limes i hullet og enden af tændstikken skæres af. Mål nu på yderstykket, hvor langt oppe inderstykket skal være, når det er poppet op. Her bores hul til snoren – cirka 3-4mm bor.

Bill.3i gang41

En løkke af ståltråd proppes op gennem hullet i yderstykket for at hente snoren til inderstykket ud gennem hullet. Inderstykket puttes ind i yderstykket, og der monteres et lille håndtag på snoren.

Bill.4 Færdig pop-up33

Drilleting

Med den her ting havde Frank ’snydt lidt’, da det kræver nogen tid at forberede. Et lille stykke lindetræ er kogt og har siddet i pres i den ene ende. Pointen er, at man snitter resten af tingen til, så den er tyndere på midten og større i enden. Man trækker en eller anden ting ind over den pressede ende; nogen har brugt små gardinringe, møtrikker osv. Jeg har taget en gammel nøgle. Så putter man den pressede del i vand, og efter nogen tid vil træet udvide sig igen, og man kan snitte den udvidede ende til. Og så er det næsten som et lille mysterium.

Bill. 5Nøgle37

Vil du vide mere om Frank Egholm og hans fantastiske snitterier, kan du kigge ind på hans hjemmeside:

http://www.snittesiden.dk/Wordpress/

Han har desuden skrevet flere bøger om træarbejde, som man også kan se på hjemmesiden.

Bill. 6 Franks19

Bill. Frank Egholms vippelegetøj

Se desuden de billeder andre kursister har lagt ud på facebooksiden Håndværk og Design:

https://www.facebook.com/groups/351726328266391/?fref=ts

Bill.7Franks8

Bill. Frank Egholms fugle