Håndværk og design - fra værkstedet

Blog

Fri Juleri i HD

Mange elever vil gerne have lov at lave noget jule-agtigt i december måned

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vores 6. klasse fik følgende opgave:

Design tre forskellige stykker julepynt i henholdsvis messing, træ og stof. 

Messing er et nyt materiale for dem, så opgaven var begrænset til 5x5cm og et enkelt motiv, som de kunne klippe ud med smykkesakse. Vi har brugt tynd messingplade og små pladesakse, fil og smergellærred.

Håndværk og design - fra værkstedet

Små ideer og fif til sløjdlærere om overskuelige måder at inddrage håndarbejde Eller enkle sløjdideer til håndarbejdslærerne. Shamirra Aisinger er uddannet med linjefag i både sløjd og håndarbejde i 2003. Hun underviser på Uglegårdsskolen i Solrød, hvor hun har været med til de allerførste forsøg med at skabe et nyt fag af sløjd og håndarbejde. I denne blog vil hun give inspiration videre fra de kurser hun tager, fortælle fra sine egne projekter, invitere kolleger til at fortælle om deres projekter og give enkle ideer videre fra hjemmeværkstedet.

Til de andre to ting har de haft frie hænder. De har taget træ i restekasserne eller klippet grene udendørs. De har brugt stof, filt, garn eller hvad de havde lyst til.

Til hvert af de tre designs, skal de (som altid) først tegne tre forskellige udkast, som vi skal godkende. Det er sjældent særligt populært, men der er flere fordele ved det.

De får (ind imellem) bedre ideer, når de tvinges til at tænke en ekstra gang.

De vænner sig til at bruge deres mappe som en slags idebank/moodboard - det vil de også kunne få glæde af, hvis de skal have hd som valgfag senere.

Sidemakkeren, som har svært ved at få ideer, kan ‘låne’ nogle af de ideer, de ikke selv skal bruge.

Her halvvejs i 6. klasse har eleverne været igennem mange forskellige teknikker og materialer, så de er ret selvkørende, når de slippes fri i værkstedet. Det kan både give nogle meget fantasifulde resultater men også nogle gange lidt vel alternative. Men det er en del af oplevelsen, når de får fri hænder. 

De er ikke færdige med den bløde del endnu, men her er et par billeder af deres resultater i metal og træ.