Håndværk og design - fra værkstedet

Blog

Slibeeftermiddag

Generalforsamling i Sløjdlærerforeningen Kbh torsdag aften. Og som ”opvarmning” havde foreningen fået Chen Hanghøj, underviser på Skolen for Håndværk og Design, til at lære os noget om slibning af værktøj.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Oplægget var knive og sakse, men Chen kan slibe det hele, og folk havde mange forskellige ting med, som f.eks. en gammel Raadvad brødskærer, beskærersakse, drejejern og høvle.

Jeg selv havde en saks med. En kæmpe af en smedet skræddersaks af mærket Zwilling. Pivrusten, da det er en, jeg har fundet i storskrald efter en vandskaderydning i naboejendommen.

Bill2.rustenspids

Håndværk og design - fra værkstedet

Små ideer og fif til sløjdlærere om overskuelige måder at inddrage håndarbejde Eller enkle sløjdideer til håndarbejdslærerne. Shamirra Aisinger er uddannet med linjefag i både sløjd og håndarbejde i 2003. Hun underviser på Uglegårdsskolen i Solrød, hvor hun har været med til de allerførste forsøg med at skabe et nyt fag af sløjd og håndarbejde. I denne blog vil hun give inspiration videre fra de kurser hun tager, fortælle fra sine egne projekter, invitere kolleger til at fortælle om deres projekter og give enkle ideer videre fra hjemmeværkstedet.

Saksen kan heldigvis skilles ad, hvilket gjorde slibningen noget nemmere.

Først fik den en tur med en cirkelbørste (stålbørste) fastgjort i søjleboremaskinen på lav hastighed. Det fjerner effektivt overfladerust.

Bill3.sliberondel

På klippefladerne har jeg brugt smergellærred omkring en fil, for ikke at risikere at ’runde’ skæret.

Bill4.smergellærred

Bill5.skiltedele

Til sidst sleb jeg skæret på bænksliberen - eller hvis jeg skal være ærlig, så sleb Chen det, for det der med at finde den rigtige vinkel, og holde den, er ikke så nemt.

Bill6.æggenslebet

Men fin blev den, og den klipper som en drøm. Det havde jeg ikke regnet med, som den så ud, da jeg fandt den.

Bill.7færdigsaks

Bill8færdigsaks

Vi har et bjerg af sløve sakse på værkstedet. Nu har jeg set, hvordan man gør – så kan jeg jo øve mig på dem.