Håndværk og design - fra værkstedet

Blog

Pinewood Derby Race - håndværk/design med fart på

En kort rapport fra weekendens kursus; vi kan ikke vente med at komme i gang med eleverne. Jeg er overbevist om, at vores elever vil elske det her projekt.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bill. 1 Asmus’   

Pinewood Derby Race er en tradition opstået i spejderbevægelsen i USA i 50rne. Hvert barn (og ofte tilhørende far) laver sin egen bil med udgangspunkt i en given størrelse fyrretræsklods. I USA kan man købe et ‘kit’, med grunddelene. Der er en række regler omkring mål, vægt, tilladt udstyr osv. Reglerne kan findes her: Regler

Bilerne kører herefter om kap på en krydsfinerbane. 

Håndværk og design - fra værkstedet

Små ideer og fif til sløjdlærere om overskuelige måder at inddrage håndarbejde Eller enkle sløjdideer til håndarbejdslærerne. Shamirra Aisinger er uddannet med linjefag i både sløjd og håndarbejde i 2003. Hun underviser på Uglegårdsskolen i Solrød, hvor hun har været med til de allerførste forsøg med at skabe et nyt fag af sløjd og håndarbejde. I denne blog vil hun give inspiration videre fra de kurser hun tager, fortælle fra sine egne projekter, invitere kolleger til at fortælle om deres projekter og give enkle ideer videre fra hjemmeværkstedet.

2, Video 697

Når bilen laves, skal der både tænkes over et individuelt design i forhold til udseende men også i forhold til, hvad der får bilen til at køre hurtigt. Helt basic kan man fjerne vægt ved at skære af klodsen og tilføre vægt ved fx at tilføre tin eller lignende tungere materiale bag i bilen, hvor det er med til at øge farten. Man kan finde en masse nørdede tricks på nettet; søg fx på pinterest.com,  der er en skatkiste af information om både bilerne og banen. Hjulene skal have en fast højde fra ‘jorden’ og fast afstand, da de skal passe til banens styrespor.

3, bill 692 min

Vi var på kursus to dage med Peter Hersted som instruktør. Kurset var arrangeret af Håndværk&Designlærerforeningen, Storkøbenhavn. Om fredagen fik vi et kort oplæg om bilerne og traditionen bag. Herefter gik vi i gang med hver vores biler. Peter havde på forhånd skåret fyrreklodser ud i de rigtige mål. Hjulene var lavet med lasercutter. Før klodsen formgives, bores hullerne til hjulakslerne, da det er nemmere at bore i en firkantet klods. Afstand 11cm, højde som kanten af en trælineal. Borstørrelse. afhængig af sømmene. Vi brugte papsøm 2,5mm.

4, bill 704 hans

Om lørdagen gik vi i mindre grupper i gang med at lave bane. Banen er lidt kompliceret, men den laves af flere dele, så den kan skilles og bruges igen år efter år. Det kunne være sjovt, hvis man kunne gøre løbet til en fast tilbagevendende begivenhed på skolen, måske også på tværs af klassetrin. Nu må vi se, hvad det bærer med sig.

5, bill 682 bane

6, Video 698