Håndværk og design - fra værkstedet

Blog

Sjællandsstævne - Håndværk og Design

Danmarks Sløjdlærerforening afholdt deres årlige Sjællandsstævne i denne weekend på Brøndbyvester Skole. Der var 4 forskellige værksteder at vælge imellem:

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

1.      ”Håndværk og Design – småting i metal” ved Emil Baad.

2.      ”Smykkefremstilling i metal” ved Lindy Wilhardt.

3.      ”Håndværk og Design – trædrejning” ved Bent Illum.

Håndværk og design - fra værkstedet

Små ideer og fif til sløjdlærere om overskuelige måder at inddrage håndarbejde Eller enkle sløjdideer til håndarbejdslærerne. Shamirra Aisinger er uddannet med linjefag i både sløjd og håndarbejde i 2003. Hun underviser på Uglegårdsskolen i Solrød, hvor hun har været med til de allerførste forsøg med at skabe et nyt fag af sløjd og håndarbejde. I denne blog vil hun give inspiration videre fra de kurser hun tager, fortælle fra sine egne projekter, invitere kolleger til at fortælle om deres projekter og give enkle ideer videre fra hjemmeværkstedet.

4.      ”Håndværk og Design – de gamle fags udbytte og samarbejde” ved Lasse Illum.

Jeg havde meldt mig på drejekurset. Det var jeg også sidste år, men Bent Illum har altid nye oplæg, så det bliver aldrig det samme på hans kurser. I år var oplægget dyr, og der blev bl.a. lavet rotter, mus og pingviner.

Bill2. Rotter og mus

Jeg havde dog en anden plan. Jeg er bidt af en gal dukke, og jeg ville prøve at dreje en marionetdukke. I mit værksted har jeg længe haft nogle mahognibordben liggende. De skal bruges til hoved, arme og ben på en afrikanerdukke. Jeg har valgt noget lysere kirsebærtræ til krop, lår og overarme. Som altid tog det lidt længere tid, end jeg havde tænkt. Heldigvis har vi drejekursus i Københavns Sløjdlærerforening om nogle uger, så der kan jeg forhåbentlig få lavet delene færdige.

Bil3l. dukkedele

Jeg havde også medbragt et ufærdigt projekt fra mit sidste drejekursus i Næstved. Det var begyndelsen på en af de skæve lysestager, som Bent også viste her på Sjællandsstævnet. Jeg har beskrevet den i min blog Trædrejeweekend.

Bill4.skævt

Jeg er ikke så vild med lysestager, så den oprindelige plan med min var, at der skulle kunne ligge ting på de forskellige etager. Men nogen gange, når man drejer, bliver tingene af mystiske veje mindre og mindre, så der er blevet ændret lidt på planen undervejs.

Jeg var selvfølgelig også rundt og kigge på de andre kurser, og en af de ting, jeg syntes var lidt sjov, var et neglelaktræ, som Lasse Illum havde med. Træerne så sådan ud.

Bill5.neglelaktræ

Træerne er lavet af blomsterbindingstråd. Jeg har brugt 10 tråde til de nederste grene. Med rundtangen har jeg bøjet 6-7 løkker på hver tråd med cirka 1cm mellem hver løkke. Trådene samles ved at sno enderne sammen til en ”stamme”. Neglelak duppes på hver løkke, så det fylder løkken ud. Husk udluftning eller lav det udendørs.  

Bor et hul i et stykke træ cirka samme diameter som ”stammen” og fastgør den i hullet med limpistol.

Jeg har monteret mine træer på min skæve ”lysestage”. Nederst har jeg bukket en lille mand af elefanttråd, med hoved af en træperle. Han sidder og fisker.

Bil6.fisker

Øverst har jeg limet en glasholder til fyrfadslys. Og så blev det alligevel en lysestage – af en slags.

Bill.7med lys