Håndværk og design - fra værkstedet

Blog

Sølvsmykker uden lodning

I den forgangne weekend afholdt Danmarks Sløjdlærerforening repræsentantskabsmøde. Efterfølgende havde hovedstyrelsen arrangeret et 3-timerskursus i sølvtråd- og vikleteknikker med Sisse Jæger og Ole fra smykkefirmaet VitaVita Smykker.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

God stil i en forening, der beskæftiger sig med et praktisk fag, at slutte snakken af med praktisk arbejde, synes jeg.

Oplægget var forskellige vikleringe, der enten blot vikles eller efterfølgende loddes sammen. Der blev lavet nogle flotte ringe, som jeg har taget nogle billeder af her:

Bill2.ringe

Håndværk og design - fra værkstedet

Små ideer og fif til sløjdlærere om overskuelige måder at inddrage håndarbejde Eller enkle sløjdideer til håndarbejdslærerne. Shamirra Aisinger er uddannet med linjefag i både sløjd og håndarbejde i 2003. Hun underviser på Uglegårdsskolen i Solrød, hvor hun har været med til de allerførste forsøg med at skabe et nyt fag af sløjd og håndarbejde. I denne blog vil hun give inspiration videre fra de kurser hun tager, fortælle fra sine egne projekter, invitere kolleger til at fortælle om deres projekter og give enkle ideer videre fra hjemmeværkstedet.

Jeg lavede ikke ringe, så det kan jeg ikke forklare, hvordan man gør.

Jeg lavede i stedet et par øreringe, et armbånd i kobbertråd og læder og en ring, som skal forestille en slange. Her en beskrivelse af, hvordan de er lavet. Jeg har også lavet en oversigt over det værktøj, som ligger ud over basalt sløjdværktøj.

Øreringe:

Bill3.øreringe

Jeg har klippet fire stykker 2mm blød sølvtråd, to stykker på 4cm og to stykker på 5,5cm. Enderne files, så de ikke river.

Stykkerne bukkes i en halvcirkel omkring ringriglen. De korte skal passe ind i de lange.

Stykkerne bankes flade i enderne med en planerhammer henover et flakjern. Bank lidt fra hver side, så de ikke bliver vind og skæve. Jeg har også banket let på resten af buen, for at få dem til at se lidt rå ud.

Med en kørner bankes et lille mærke til boret i midten af hver fladbankede ende. Herefter bores med et 1mm bor.

Ørehængerne har jeg lavet af 8mm halvhård sølvtråd ca. 7cm langt til hver. Jeg har stukket enden af tråden ind i gasbrænderen et øjeblik. Når enden bliver tilstrækkelig varm, dannes en lille kugle for enden. Derefter har jeg bukket dem med rundtangen efter en tegning, jeg havde lavet. Jeg har banket forsigtigt på dem og givet dem en tur i polertromlen, for at hærde dem lidt.

Jeg har også brugt 8mm tråd til ringene. Tråden er viklet tæt omkring ’håndtaget’ på en nålefil. Herefter er de savet ud til ringe med en guldsmedesav  og samlet, så der er en ring i hvert af hullerne på buerne og dernæst fem ringe, der samler dem. Den femte ring bruges også til at montere ørehængeren.

Slangering:

Bill4.slangeringigang

Til ringen har jeg klippet et stykke 2mm blød sølvtråd på cirka 10cm længde. Den ene ende varmes over gasbrænderen, til sølvet laver en bums for enden. Det bliver slangens hoved.

Med nålefil har jeg formet bumsen, så den er lidt mere slangehoved-formet.

Den anden ende af tråden – halen - har jeg banket ud i en spids med planerhammeren.

Nu varmes hele ringen op, så sølvet bliver blødere og mere medgørligt. Det bukkes rundt om ringriglen i den størrelse, der passer til min finger. Enderne bankes ind ved hjælp af en bolchehammer.  Jeg har bøjet hovedet og halen lidt fra hinanden med en rundtang.

For at fjerne misfarvningen fra opvarmningen, lægger jeg den i svovlsyre en times tid. Herefter i polertromlen, så den bliver blank.

Armbånd kobber:

Bill5.kobberarmbånd

Her har jeg bare taget en rest 2mm kobbertråd og varmet det op til rødglødende for at blødgøre det.

Herefter har jeg bøjet det i form med en kraftig rundtang.

Dernæst har jeg banket lidt på det med en kuglehammer for at give det lidt struktur, og jeg har banket det henover et metal- stoleben, for at det skulle følge håndleddets runding.

Det har også fået en tur i polertromlen. Det kunne have været i svovlsyre først, for at fjerne misfarvningen fra opvarmningen, men jeg kan godt lide den farve, kobberet får efter opvarmning.

Armbåndet er monteret med en flad lædersnor.

Værktøj

Bill.6værktøj

Bill.7værktøj2

Folkene fra VitaVita lave smykker til salg, men de laver også gerne kurser rundt omkring i landet. Dygtige og imødekommende instruktører.

Se mere om VitaVita på https://www.facebook.com/vitavitasmykker

Bill.8arb.foto