BLOG

BLOG

Empty article - Subtitle

Hvilke olier skal man stege i ?

For nylig blev opfølgningen på et gammelt Australsk studie offentliggjort i British Medical Journal, og nyheden kom hurtigt ud i medierne: Vi skal undgå for store mængder ”n-6” flermættet fedt som tidselolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og majsolie, og i stedet bruge rapsolie, olivenolie og smør.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det lyder jo dejligt, da det passer med hvad jeg alligevel bruger, men er der ingen forskelle mellem de tre fedtstoffer med hensyn til sundhedsværdi ? Det nye er resultaterne af et stort lodtrækningsstudie samt en såkaldt meta-analyse af samtlige gennemførte lodtrækningsstudier, hvor planteolier med højt indhold af flerumættede n-6 fedtsyrer (og lavt n-3) er sammenlignet med mættet fedt (smørfedt). Det viste sig at dem der fik n-6 som fedtstof havde en væsentlig øget forekomst af blodpropper og hjertedød end gruppen, der fik mættet fedt. Det peger på, at olier som tidselolie, solsikkeolie m.v. ikke lige er sagen. En anden analyse viste til gengæld, at når der blev givet både n-6 og n-3 sammen, så nedsatte det forekomsten af blodpropper. Det betyder, at olier med et højt indhold af n-3 (som rapsolie) er rigtig sunde. Olivenolie indeholder kun lidt flerumættet fedtsyrer dvs kun lidt n-6, og også kun lidt n-3, men består til gengæld af meget oliesyre. Olivenolie er også en meget sund olie, som også nedsætter forekomsten af hjertekarsygdom.  Så konklusionen er, at rapsolie og olivenolie fortsat er de sundeste olier, og smør er kommet lidt mere ind i varmen, som det næst-sundeste alternativ, og solsikkeolie, majsolie, vindruekerneolie  er det mindst sunde. Og så kan jeg jo understrege det kloge i at spise flere fede fisk, som ud over n-3 også tilfører protein, vitamin D m.v.

Powered by Labrador CMS