BLOG

Empty article - Subtitle

Bliv klar til historiebrug – brug CFU…

Maren og Peter tog i 1872 fra Thy til Amerika. Her boede de i en periode i en ”dug-out”. Rekonstruktioner af disse viser 5.a. stolt frem for børnehaveklassen på Sindal Skole.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange lærere har nok allerede kigget på de Forenklede Fælles Mål. Og mon ikke nogle af disse takker Vor Herre for, at de først træder i kraft til det kommende skoleår? Nye begreber er der nok af, især begrebet ”historiske scenarier” skal nok vendes en ekstra gang. Dette begreb er et af videns- og færdighedsområderne indenfor kompetenceområdet historiebrug.

Tanken er, eleverne øver sig i (re)konstruktion af historiske begivenheder og hændelser i form af rollespil, visualisering, besøg på oplevelsescentre, bygge modeller m.m.

Grundtanken er, at praktiske erfaringer giver indsigt i historien, samt øger elevernes muligheder for identifikation.  Når eleverne fx maler mel på skubbekværnen eller laver middelaldertaffel, får de en større indsigt i historien. Kort, måske lidt poppet sagt, kan man sige, vi gør historie. Vi udlever historie.

Hvis ellers læremidler til opfylden af dette visionære mål er tilgængelige?

CFU’erne er klar til at hjælpe historielæreren. Rundt om på landets CFU’ere står vi klar med materialer og inspiration til disse historiske scenarier. Fx findes der forskellige dilemmaspil til udskolingens kanonpunkter og CFU’ernes udlånssamling har også materialer, der henvender sig mellemtrinets historieundervisning.

Men du kan ikke bare læne dig tilbage. I disse reformtider må du på banen og stille krav, hvis reformens mål skal indfries. En af de måder, du være en aktiv medspiller i dette spil, er at stille krav til landets suverænt største eksterne distributør af læremidler: CFU. Send ønsker til samlingen ind til dit CFU!

CFU er meget andet end bøger; se selv hvad dit lokale CFU har af konkrete materialer. Og stil så krav om indkøb af materialer, der understøtter tankerne i skolereformen, fx materialer, der gør det muligt at drive undervisning i og med historiske scenarier.

Så frem med kreativiteten og brug historien.