BLOG

Empty article - Subtitle

EU-valg i horisonten

25. maj er der EU-valg og dermed en oplagt chance for, at få EU på skemaet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De sidste mange år har man kunne læse stort set det samme i PEU-hæfterne for samfundsfag. I disse hæfter, som Undervisningsministeriet udgiver, omhandles afgangsprøven, herunder hvilke emner der bliver opgivet som pensum. Her har det de seneste år vist, at undervisningen omkring EU er stærkt underrepræsenteret i forhold til fagets slut- og trinmål. Det til trods for, at EU fylder en del i mediebilledet, også skal vi den 25. maj 2014 til valg. Ikke Folketings- eller kommunalvalg, men derimod Europa-Parlamentsvalg. Men hvordan er det nu lige det-der-nede-Bruxelles virker? Det er oplagt, at inddrage denne begivenhed til, at arbejde med EU.

I dette blogindlæg ser vi derfor nærmere på, hvor du kan finde gratis undervisningsmaterialer omkring EU. Vi starter med Folketingets EU-Oplysning. De lancerer et nyt undervisningssite, som kan bruges både af 8.-9. klasser, men også af gymnasieelever. Siden hedder http://undervisning.euo.dk og indeholder en lang række temaer og til alle disse findes en kort undervisningsvejledning. Se selv mere på siden, som også indeholder fakta om EU, quizzer og meget mere. Det er også Folketingets EU-oplysning der står bag bogen ”Sådan arbejder EU – efter Lissabontraktaten”. Med dens over 200 sider er den ikke relevant til folkeskolens elever, men den giver læreren en fremragende baggrundsviden – og mindst ligeså godt – så er bogen gratis. Det eneste du skal er, at bestille den på http://www.eu-oplysningen.dk/bestil/bestil

Også Europa-Kommissionen har udgivet gratismaterialer, som kan bruges. I undervisningsavisen, EUNU 2014, præsenteres bl.a. artikler, quizzer og læsebreve. Én af de bedre artikler er skrevet af Europaparlamentarikeren, Christel Schaldemose, og omhandler hvordan EU spiller en rolle i hverdagen. Her starter vækkeuret med at ringe også begynder EU. Regler for tandpastatuben, manden der højst sandsynlig har modtaget EU-støtte beskrives kort, ligesom sexlegetøj og prævention også er underlagt EU’s regler. Så kommer vi vist ikke tættere på… Avisen er generelt skrevet i et forståligt sprog og forsøger, at møde folkeskolens ældste elever/gymnasieelever ect. Det lykkes rimelig, så 20 relevante sider. Avisen er udgivet af Europabevægelse, Europa-Kommissionen Repræsentation og Europa-Parlamentets Informationskontor i Danmark. Avisen kan se på http://issuu.com/eunu/docs/eunu_endelig_version og bestilles i papirform, gratis på http://www.europarl.dk/da/ep_og_dig/publikationer.html

Østeuropæiske jordbærplukkernes ret til børnepenge har fyldt meget i medierne på det sidste. Arbejdsforhold og løn på tværs af EU-landene er omdrejningspunktet for det femte ”EU-dilemmaspil”, som har Danmarks Radio EU-korrespondent, Ole Ryborg, som forfatter. Ud fra konkrete sager, bl.a. et lettisk byggefirmas bygning af en skole i Sverige, skal eleverne i arbejdstøjet. De får rollen som minister fra de forskellige medlemslande, journalist, EU-kommissær osv. Der skal diskuteres og forsøges at lave lovgivning omkring arbejdsmarkedet i EU.  Det er ikke let at blive enige, hvilket vel næppe, altid, er i strid med virkelighedens verden. Spillene kan frit downloades som PDF-fil på http://www.emu.dk/modul/eu-dilemmaspil.

Det var i første omgang hvad vi kunne finde af gratis materialer – men hjælp os. Har du gode idéer, link til fede materialer om EU i undervisningen så smid en kommentar.

Godt valg den 25. maj.