BLOG

Empty article - Subtitle

Frie Fagskoler er parat til erhvervsuddannelse

Med smil på læben tog jeg forleden hjem fra en generalforsamling og et årsmøde i Foreningen af Frie Fagskoler. Som gæst var jeg blevet introduceret til et friskt, frejdigt og fyndigt hamskifte blandt husholdnings- og håndarbejdsskoler, som i dag kalder sig Frie Fagskoler.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Frie Fagskoler er et nyt image, og skolerne er ved at reetablere sig som en relevant og moderne kostskoleform med tilbud til unge, som ikke er parate til at vælge, hvad de vil i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse. Unge, som af forskellige grunde har brug for at blive afklarede og mere velfunderede i livet, inden de skal tage nogle afgørende valg.

Konceptet for hamskiftet kan bl.a. udledes af navnet Frie Fagskoler og sloganet ’Parat til erhvervsuddannelse’. Skolerne vil være trædestenen for praktisk orienterede unge og tilbyder derfor en praktisk vej til uddannelse, arbejde og liv. Det er en flot vision.

Visionen og ambitionerne er nødvendige, især når skoleformen og dens tilbud fylder meget lidt i det store landskab af uddannelser og muligheder i øvrigt. På de Frie Fagskoler kan unge gøre sig klar til at vælge en erhvervsuddannelse, tage 10. klasse, gå på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse og/eller forberede sig på at flytte hjemmefra.

Foreløbig satser skolerne på disse områder:
- mad til mennesker
- sundhed, omsorg og pædagogik
- bygnings- og brugerservervice
- dyr, planter og natur
- medieproduktion
- merkantil
- produktion og udvikling
Områderne repræsenterer nogle af indgangene til erhvervsuddannelserne og er velegnede til at undervise i gøremål, som kendetegner Frie Fagskoler.

Midt i begejstringen for de ædle visioner glemmer jeg ikke, at et ophold på en fri skole koster penge. Mange penge for de fleste. Derfor skal tilbuddene også opleves som attraktive, appellerende og vedkommende for målgruppen og dem, der skal betale.

God vind til Frie Fagskoler.