BLOG
Empty article - Subtitle
Jagten på biotoper
At være biologistuderende er langt mere end at sidde på sin pind og lytte på vores underviser. Vi får masser af sol på næsen, våde hænder, beskidte knæ, kolde tæer og fede naturoplevelser.
De seneste uger er gået med fordybe os i, hvad det vil sige at lave en biotopundersøgelse.Vi har fået lavet os en lille studiegruppe bestående af os, Anne-Lene, Martin og Mathias. Vi har sørget for at alliere os med nogle, som har lidt mere styr på de biologiske termer og undersøgelser, så vi kan suge til os af deres viden. Vi har en god mavefornemmelse med vores nye gruppe – vi er alle nørder på hver vores måde; det skal nok blive rigtig godt og rigtig nørdet.
Vores biologiunderviser har stillet os den spændende opgave, at vi i løbet af hele det kommende studieår skal foretage to biotopundersøgelser; en vandbiotop og en landbiotop. Og som de engagerede og nysgerrige studerende, vi nu engang er, så har vi allerede været afsted i vaders med net i hånden.
Vores vandbiotop er en lille sø ude i Bolbro, som ligger lidt for sig selv. Her er der både lys- og skyggeområder, der er siv, træer og masser af liv. Søen har rige muligheder til at lave undersøgelser i, og derfor hoppede vi hurtigt i et par vaders og traskede rundt i det grumsede vand. Vi har foretaget både nitrat- og fosfatprøver af vandet, målt overflade og bundtemperaturen, undersøgt sigtedybden og selvfølgelig også lavet artsbestemmelser af alle de smådyr, som vi fiskede op. Efter mange timer med solen i nakken og vellykkede undersøgelser kunne vi køre glade og trætte hjem og gøre vores udstyr rent, så det er klar til de næste undersøgelser.
Vores landbiotop er et lille stykke skov midt inde i Næsbyhoved skov, som ligger lige ved Odense havn. Her har vi fundet et område, hvor der både er lys- og skyggeområde, en stor mosklump, fældede træer, levende træer og forhåbentlig også masser af liv. Nu hvor efterårskulden er kommet til Danmark, så måtte vi hoppe i de tykke sokker, gummistøvler og lune jakker inden vi begav os ind i skoven. I vores landbiotop foretog vi ligeledes masser af undersøgelser; temperatur i skovbunden, jordens struktur samt artsbestemmelser af blade og dyr. Lige nu ligger vores mange jordprøver hjemme på UCL – klar til at blive undersøgt yderligere.
At være biologistuderende er altså langt mere end at sidde på sin pind og lytte på vores underviser fortælle om fotosyntesen og respirationsprocessen. Vi får masser af sol på næsen, våde hænder, beskidte knæ, kolde tæer og fede naturoplevelser. Vi glæder os i hvert fald allerede til, at vi skal ud og besøge vores biotoper igen.
- Frederikke og Mia