BLOG

BLOG

Empty article - Subtitle

Gratis bog om den sundhedsfremmende skole

Vil du læse mere om andres erfaringer med sundhedsfremme i skolen kan du nu gratis downloade en bog om sundhedsfremmende skoler i Europa.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 7.-9. Oktober 2013 afviklede UC Syddanmark, Århus Universitet, CBO (SHE netværket) og WHO den fjerde “European Conference on Health Promoting Schools: ‘Equity, Education and Health” i Odense. Konferencen var åben for alle, men deltagerne var for en stor dels vedkommende medlemmer af SHE-netværket. SHE netværket (Schools for health in Europe) har eksisteret siden 2008 hvor det afløste European Network of Health Promoting Schools, der havde eksisteret siden 1992. Netværket arbejder, som navnet afslører med sundhedsfremmende skoler og er finansieret af WHO og EU. 

Konferencens formål var at ”demonstrere ’state of the art’ inden for udviklingen af sundhedsfremmende skoler samt at stimulere til innovation og synergi gennem fælles indsatser på nationale, regionale og lokale niveauer”. På konferencen deltog mere end 300 personer fra 30 forskellige lande, og på baggrund af konferencen er der udarbejdet en bog, som nu er gratis tilgængelig på nettet.

I bogen, ’Equity, education and health: Learning from practice’, kan man læse om mange landes erfaringer med at arbejde med sundhedsfremme i skolen.

Bogen understreger bl.a. nødvendigheden af god kommunikation omkring både opnåede resultater og mulige potentialer for sundhedsfremme i skolen. Dette er nødvendigt, hvis skoleledere, skolebestyrelser og politikere skal se den merværdi omkring læring, sundhed og trivsel, der potentielt ligger i den sundhedsfremmende skole. Bogen indeholder ud over en præsentation af de mange erfaringer også en række opfordringer til både skoler, politikere og forskere. Skolerne opfordres til at fokusere bredt på sundhed og ikke begrænse indsatsen til fysisk sundhed. Desuden gives en række anbefalinger omkring samarbejdet med bl.a. forældrene.  Politikerne opfordres til at tænke sundhedspolitik og uddannelsespolitik sammen, hvilket er en meget interessant pointe som jeg håber at politikerne vil forfølge. Jeg er sikker på, at mange kommunale forvaltninger allerede oplever et stort samarbejde mellem uddannelse og sundhed ligesom undervisningsministeriet og sundhedsministeriet i nogle sammenhænge også arbejder sammen, men måske kunne dette samarbejde opprioriteres. Bogen pointerer vigtigheden af at arbejdet med sundhed forudsætter arbejde med uddannelse og vice versa. Samme opfordring ligger der i øvrigt til forskningsinstitutionerne, der bør tænke forskning i uddannelse og sundhed sammen. En opfordring som jeg er meget enig i – måske fordi den pointe i høj grad er ’vand på min mølle’ - da det netop er, hvad vi dagligt forsøger at gøre på Videncenter for Sundhedsfremme. 

Bogen indeholder en lang række fokuspunkter og temaer ud over de få jeg har nævnt her – og den er som sagt gratis tilgængelig på nettet. Du kan downloade bogen her: 

http://xn--idrtifolkeskolen-wob.dk/User_files/42b399c990fda2994b5545c18808c414.pdf

Powered by Labrador CMS