
BLOG
Empty article - Subtitle
Bevægelse integreret i undervisningen
Det kan lade sig gøre at integrere bevægelse i undervisningen. Et netop afsluttet projekt giver eksempler herpå og udpeger en række konklusioner på baggrund af interviews med lærere og elever.
Der er efterhånden kommet god fokus på det at integrere bevægelse i undervisningen og flere projekter med henblik på en udvikling heraf er også sat i gang.
Et projekt er allerede afsluttet. Der er tale om et tre-årigt udviklingsprojekt, hvor en række klasser har arbejdet med undervisningsforløb, hvor afgrænsede bevægelseselementer er inddraget. Der bruges to slags dans, bodystorming, tableau, at sætte billeder i bevægelse, håndtegn, forum-teater, judo og fagter. Bevægelserne er placeret i undervisningsforløbene alt efter om de skal åbne forløbet, om de skal bruges som et fordybelseselement eller om de skal bruges til at opsamle ny erkendelse. Bevægelserne er således ikke afbræk i undervisningen og ej heller noget, der skal få pulsen op; nej bevægelserne er didaktisk og fagligt begrundet i undervisningsforløbene. Med bevægelserne skal eleverne blandt andet undersøge det faglige stof, udtrykke forståelser af fx fortællinger og billeder, og kunne opleve ny viden og følelser, som ellers ikke opstår i undervisningen.
Undervisningsforløbene i projektet er udarbejdet af seks folkekirkelige skoletjenester og klassernes arbejde hermed er fulgt og undersøgt af konsulenter fra professionshøjskole Metropol.
Projektets konklusioner fortæller blandt andet, at lærere og elever oplever at eleverne meget bedre husker de forløb, de har arbejdet med, fordi de også har brugt –og lært- med deres kroppe. Både lærere og elever fortæller også, at motivationen for at arbejde med forløbene er anderledes stor i forhold til arbejde med forløb hvor kropslighed ikke indgår. Endelig fortæller både lærere og elever, at de i kraft af at have brugt bevægelse har set hinanden og oplevet hinanden så eleverne har lært nye sider af hinanden og at det har fået stor positiv betydning for klassernes fællesskab.
Rapporten der beskriver projektet og yderligere konklusioner, kan hentes nederst på dette site: WWW.FSKF.DK