BLOG

Empty article - Subtitle

Kidsandmedia.dk

Kidsandmedia.dk er en organisation baseret på frivilligt medlemskab, der hjælper forældre med at tage aktivt del i deres børns digitale medie-hverdag ved at formidle informationer og gode råd.

Publiceret Senest opdateret
Jeg har meldt mig ind i Kidsandmedia og har i den anledning modtaget en velkomstpakke med "Familiemagasinet"(med Stig Rossen på forsiden!), et hæfte om "Digital Barndom" og en rabatkupon til MatematikFessor.dk. Umiddelbart et temmelig blandet udbud og det var da også med lidt betænkelighed, at jeg satte mig til at læse Stig Rossens anbefaling af sitet www.kidsandmedia.dk. Men først lidt om hvad konceptet egentlig er for en størrelse: Kidsandmedia er en organisation, som med barnet i fokus giver gode råd til forældre om børn og medier. Organisationen arbejder ud fra FN's børnekonvention, som understreger børns ret til at bruge medierne sammen med kravet om beskyttelse mod indhold, som kan være skadeligt. Organisationen blev først etableret i Norge i år 2000 og går her under navnet Barnevakten, hvilket måske ganske godt signalerer, hvad formålet er, nemlig at værne børn mod de ”farlige” medier. I Danmark har vi ifølge flere undersøgelser et lidt mere afslappet forhold til restriktioner i børns frie adgang til it og medier end de har i andre lande, så jeg er nok ikke alene med min skepsis. Stig Rossen mener imidlertid, at forældre kan bruge Kidsandmedia som en slags uddannelse, der kan give dem hjælp, råd og vejledning, når de ikke ved, hvordan de skal gribe deres børns digitale hverdag an. Hvilket jo lyder ganske fornuftigt, og efter at have nærlæst, hvad der rent faktisk står i ”Digital barndom” er min danske modvilje mod kontroldiktaturet dog sat noget i skammekrogen – det er faktisk nogle rigtig gode råd, der gives til forældre til børn i alle aldre fra de helt små til de store teenagere. En del af rådene er formuleret som svar på konkrete spørgsmål, opdelt i emner: Internettet, Mobiltelefon, Pc- og konsolspil, Tv og film samt Digital mobning. Det overordnede budskab pointerer det vigtige i en åben dialog omkring de enkelte problematikker. Hæftet indeholder således en række forslag til spørgsmål uden enkle svar, som forældre kan tale med deres børn om. Til allersidst er der en række nyttige links til adskillige sites, hvor der kan hentes mere viden.
I ”Familiemagasinet” kan man udover interviewet med Stig Rossen også læse en interessant artikel, ”Computerspillet er også en kropslig oplevelse”, om den gode spiloplevelse og hvad den gør ved vores bevidsthed. Udgangspunktet er en ph.d afhandling af Henrik Smed Nielsen, som har forsket i computerspil som en oplevelse, der både favner bevidstheden og det kropslige hos personen, der spiller.
Adgangen til selve sitet www.kidsandmedia.dk kræver ikke medlemskab, ligesom man frit kan tilmelde sig et månedligt nyhedsbrev. Temaerne på sitet er igen opdelt i Internet, Tv og film, Mobiltelefon og Spil. Under hver kategori er der gode råd, spørgsmål og svar samt henvisning til undersøgelser og gode links. Her er nogle eksempler på spørgsmål fra forældre - svarene, som jeg synes er helt fine, kan læses på siden http://www.kidsandmedia.dk/les-svar-internet/
Mine piger på 9 og 11 år bruger webkamera aktivt. Har I nogen gode råd angående brugen af webkamera?
Min syv år gamle datters skole beder om samtykke til at offentliggøre billeder af eleverne på skolens hjemmeside. Jeg er negativ overfor dette. Hvad mener I?
Hvad mener I om 13 årsgrænsen på Facebook? Jeg tænker på, om det kan få konsekvenser på nogen måde, at man som 10 årig laver en facebookprofil og angiver, at man er 13. Eller er det bare en anbefalet aldersgrænse?
Har I nogen idéer til dejlige hjemmesider for børn? Jeg har to børn på 7 og 9 år, som elsker at være på nettet, men ønsker andre adresser end bare spilsider. Det kan der hurtigt blive nok af?
Herudover rummer sitet en lang række anmeldelser af spil og film med tydelig angivelse af hvilken aldersgruppe anmelderen mener spillene og filmene henvender sig til. Der er også en side med undervisningsmateriale, hvor der dog ikke er så meget nyt at hente for lærere. Endelig kan man også bestille et foredrag, fx til et forældremøde, måske har nogen erfaringer med det?

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.