BLOG

Empty article - Subtitle

Eventyrværksted - Lær at fortælle kreativt for børn

En inspirationsbog, som kan bidrage til fortælleglæde og engagement i undervisning og samvær i indskolingen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har tilbragt en formiddag med at læse og kigge på kryds og tværs i historiefortæller, Anette Wilhjelm Jahns flotte inspirationsbog ”Eventyrværksted – Lær at fortælle kreativt for børn” – Og jeg er begejstret og inspireret.

Alle kan fortælle eventyr!

Bogen bekræfter og underbygger den påstand, at alle kan fortælle eventyr for og med børn, og at det slet ikke er svært at komme i gang med det, hvis man har lyst. Anette anbefaler ”lystmetoden”, som i denne sammenhæng handler om lysten til at fortælle og lytte til eventyr.

Hvordan kommer du i gang?

Hun foreslår, at du starter med et kort eventyr, som du kender i forvejen og allerhelst, at du starter med et af din egen barndoms yndlingseventyr. Dyrk de indre billeder du allerede har af eventyret og sæt flere detaljer og udtryk på efterhånden, som du øver dig og fortæller den for dine børn.

Masser af ideer til at komme videre!

For dig, som tager springet som ny indskolingslærer eller som måske allerede anvender eventyrfortælling i din undervisning og dit samvær med børn, så indeholder Anettes bog et væld af ideer til øvelser og metoder, som du kan anvende eller tilpasse dine egne ønsker og behov.

Praktisfortællinger og inspiration

Bogen er fyldt med praksisfortællinger og illustrative foto, primært fra daginstitutioner, men erfaringerne og de pædagogiske muligheder, som eventyrfortælling rummer, kan efter min opfattelse meget let inspirere og komme til nytte i børnehaveklassen og i skolens mindste klasser.

Du skal ikke lade dig imponere - fortæl selv !

Hvis man har oplevet Anette Wilhjelm Jahn eller en af de andre professionelle eventyrfortællere optræde for børn. Ja, så kan man som almindelig fortællende lærer eller pædagog godt blive så imponeret, at man selv føler sig helt utilstrækkelig og begrænset. Men, som det er med sang, dans og mange andre af livets kunster, så kan man sagtens have stor glæde og nytte af at synge og danse, uden at man behøver at være mestersanger eller mesterdanser.

Lystmetoden i praksis

Og alt imens man øver og udvikler sig efter Anettes ”lystmetode” og lader sig inspirere af hendes bog, så vil jeg påstå, at man kan komme ganske langt og have det rigtig sjovt og muntert i mellemtiden sammen med sine børn.

Del dine eventyr fortælle erfaringer!

Hvis du allerede kender Anette Wilhjem Jahns bog, håber jeg du vil dele dine erfaringer her i bloggen, og har du ikke kigget i den endnu, så giver jeg bogen min varmeste anbefaling.