BLOG

BLOG

Empty article - Subtitle

At finde materialer til sundhedsundervisningen

I dette efterår vil jeg præsentere en række materialer, der gør sundhedsundervisningen lettere, mere spændende og interessant. Find gode danske materialer - og bliv også præsenteret for de bedste ideer fra udlandet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Du har sikkert allerede en god portion materialer, som du bruger flittigt. Nu får du chancen for at få nye ideer til at supplere med. For der findes store mængder af materialer, men hvor finder man den egentlig henne?

Lad os starte med fagets grundlag. For vi skal undervise i sundhed i skolen ud fra det timeløse fag 'Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab' på en måde, så det strækker sig ind i samtlige fag. Det er således et vigtigt og uvigtigt fag på samme tid, for hvem er egentlig ansvarlig her? Der findes fælles mål, læseplan og vejledning for faget, indeholdende blandt andet en beskrivelse af undervisningens tilrettelæggelse og indhold og en uddybning af fagets kompetenceområder. Find dem her som en start.

Gennemgående de fleste materialer til sundhedsundervisningen er, at de som udgangspunkt har et formål om udvikling af elevernes handlekompetence. Handlekompetence og ejerskab er de mest centrale elementer i forhold til at udvikle effektiv fremme af sundheden, viser forskningen. Arbejdet med at opnå dette omtales også som ’kritisk sundhedspædagogik’. Det betyder, at den viden, der sættes i spil, skal bidrage til børns reflekterede, aktive handlinger på egne betingelser, vejledt af kompetente voksne. Børn skal altså anerkendes som reelle deltagere i sundhedsfremmende processer sammen med voksne, hvilket gør det nødvendigt at kaste et blik både på egen praksis og på tilgangen i det materiale, der vælges.

Vi kunne jo starte dette krydstogt i sundhedsmateriale med et materialevalg, som mange i skolen kender i forvejen, nemlig ”uge 6-materialerne”. De er udarbejdet af foreningen Sex og Samfund, som er en privat forening, der arbejder for adgangen til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder for alle. Hvert år til Uge Sex udvikler foreningen helt nye materialer, der gives gratis til tilmeldte lærere og klasser. Kampagnen Uge Sex afvikles hvert år i Uge 6, men undervisningsmaterialerne kan anvendes hele året. Fx handlede Uge Sex i år om grænser, hvor materialet lægger op til, at eleverne drøfter og undersøger grænser og grænseoverskridende adfærd i forhold til krop, køn og seksualitet. Faktisk burde materialet genbruges og tages op jævnligt! På www.underviserportal.dk kan du finde materialer, som matcher præcis dine krav til klassetrin, tidsforbrug, fag, emner samt færdigheds- og vidensområder fra Fælles mål for faget.

Næste blogindlæg kommer til at handle om et materiale, der sætter fokus på samarbejde i klassen om sundhed.

Powered by Labrador CMS