BLOG
Empty article - Subtitle
Bring mad og sundhed ind i undervisningen
Nyt undervisningsmateriale med spændende opgaver og aktiviteter i de officielle kostråd gør det lettere at vække elevernes interesse for og engagement i egen sundhed.
Klokken ringer ind til dansk i 3. klasse. På katederet står en kurv med forskellige frugter og grøntsager, som er dækket med et klæde, så eleverne ikke kan se, hvad der er i. Elevernes interesse for, hvad kurven indeholder, er stor. Læreren begynder at beskrive en af grøntsagerne vha. dens form, farve, størrelse, antal stavelser og vokaler i ordet osv. – uden at sige dens navn. Eleverne kæmper om at gætte grøntsagen, hvorefter de skiftes til at være den, der går op ved katederet og beskriver en ny frugt eller grøntsag, der ligger i kurven, indtil de andre elever har gættet den. ’Legen’ lægger op til, at der tales om forskelle og ligheder mellem de forskellige frugter og grøntsager, og hvorfor det er vigtigt at spise frugt og grønt. Emnet om frugt og grønt fortsætter i den efterfølgende matematiktime. Her skal eleverne skærer ud og veje af for at få indsigt i, hvor meget frugt og grønt vejer, og hvordan forskellige mængder af frugt og grønt kan sammensættes.
Denne fiktive undervisningssituation tager afsæt i undervisningsmaterialet Lev sundere med kostrådene, som Fødevarestyrelsen netop har lanceret til alle klassetrin om de officielle kostråd. Opgaverne i materialet lægger sig op ad kravene til forskellige fag i skolen, herunder dansk, matematik, madkundskab, biologi og natur/teknik. Materialet giver muligheder for, at eleverne på en teoretisk, praktisk og undersøgende måde tilegner sig viden, færdigheder og holdninger om mad og sundhed. Dermed er hensigten, at eleverne øger deres handlekompetencer i forhold til egen sundhed.
Undervisningsmaterialet Lev sundere med kostrådene består af fire PowerPoint-præsentationer med opgaver til henholdsvis 0.-1. kl., 2.-4.kl., 5.-6.kl. og 7.-9.kl. inddelt i de 10 kostråd. Opgaverne til hvert råd er separate, så læreren kan vælge de råd ud, som passer bedst i den pågældende undervisningssituation. Lærervejledninger er tilknyttet i særskilt fil.
Materialet kan hentes på www.altomkost.dk.