Lærelyst

Blog

To evalueringsmodeller – to modsætninger eller?

Modellen er en katastrofe når man vurderer fag eller faglighed. Den får mange elever til at fravælge de svære udfordringer, for ikke at fremstå som dumme.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kan disse to plakater hænge i det samme rum?

Skal vi belønne/rose vores elever, når de har let ved noget eller når de har svært ved noget. Et læringsessentielt spørgsmål.

Den til højre hænger ingen steder, jo i Det Skæve Rum, den har Charlotte Haaber og undertegnet udviklet i vores fælles pædagogiske/didaktiske udviklingsarbejde.

Lærelyst

Lærelyst er omdrejningspunkt for indlæggene på denne blog. Hvordan får vi skabt undervisning/læremiljø, hvor eleverne/de studerende arbejder hårdt og intensivt og samtidigt føler det meningsfuldt og rart? I Det Skæve Rum (mit laboratorium) eksperimenterer jeg med lære- og undervisningsmetode. Resultater og erfaringer fra disse eksperimenter er bloggens kerne. Er ved at udvikle en ny pædagogisk retning ”Svært-pædagogikken”, som indeholder nogle helt essentielle svar på dét at skabe lærelyst. Hedder Carsten Hermansen, arbejder på en alm. folkeskole, men ansat i en ramme (tidsramme) med plads til at arbejde undersøgende og eksperimenterende.

Modellen til venstre hænger i mange klasselokaler, den anvendes, når vi evaluerer adfærd, ”rækker du fingeren op, når du vil sige noget” - ”er du god til at vente, til det bliver din tur” – ”er din computer altid opladet”, det er godt at have let ved disse ting.

Men modellen er en katastrofe(vores mening) når man vurderer fag eller faglighed. Den får mange elever til at fravælge de svære udfordringer, for ikke at fremstå, som elever, der ikke har let ved det faglige. Derved kommer man ”let” til at arbejde med det forkerte, det mindre udviklende stof.

Det er her på sin plads at komme med et par kommentarer til Den Folkepædagogiske Lovsamling.

Der ikke rigtigt, at elever, der har svært ved det faglige, er dumme. De er bare i gang med at lære noget de ikkekan(endnu). Ligeledes er det heller ikke rigtigt, at elever, der laver fejl eller svarer forkert, er dumme. Nej de er bare i gang med at lære noget, der er svært og derfor ret ”naturligt” kommer til at lave flere fejl end ellers  

Nej de kan ikke hænge samtidig i samme lokale. Den ene hører til evalueringslokalet, den anden til træningslokalet.

GÆT SELV HVILKEN

Er det evalueringslokaler eller træningslokaler vi ønsker i vores skoler?

Er der nogen der ved, hvordan man får vedlaget ændringer i Den Folkepædagogiske Lovsamling? Er det mon noget, vi kan stemme om.