BLOG

Empty article - Subtitle

Samtalegrupper for delebørn – Del 2: Med hvilket formål?

I sidste oplæg viste jeg, hvad de voksne kan få ud af børnenes gruppeforløb – og til barnets fordel. Men allerførst hjælpes børnene i gruppen med deres tanker, følelser og dilemmaer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Formålet med børneskilsmissegrupper er, at børnene får et frirum, føler sig forstået og mindre alene, og at de bliver bedre i stand til at håndtere skilsmissen og livet som delebarn. Dermed får delebarnet ikke alene en nemmere skolegang, men gennemgår i det hele taget en positiv udvikling.

Næsten alle børn giver udtryk for, at det bedste, ved at have været i gruppen, har været at høre om andre børn, som har det nogenlunde som dem. Og netop almengørelsen er et af de primære formål med samtalegrupper.

Her er nogle af de udsagn, jeg har hørt børn sige i forbindelse med afslutningen af et gruppeforløb:

  • ”Jeg har fundet ud af, jeg ikke er alene.”  
  • ”Nu forstår jeg mit liv bedre.”  
  • ”Jeg vidste slet ikke, at nogle af dem, jeg går i klasse med, har det på nøjagtigt samme måde som mig.”  
  • ”Jeg har fået nogle ting ud, som ikke kan siges til andre. Jeg har fået lettet mit hjerte.”  
  •  ”Nu kan jeg bedre tale med min familie og mine venner om ’det’.”  
  • ”Min mor kan nok mærke på mig, at jeg virker mere lettet, for nu er jeg ikke alene om mine tanker og følelser.”  
  • ”Jeg har været gladere, når jeg er kommet hjem, fordi jeg fik det bedre. Jeg er ikke mere så trist indeni.”  
  • ”Det bedste er, at jeg har kunnet sige alt. Det har været rart, og jeg har fået ryddet op i maven og mit hoved.”  
  • ”Det har været hårdt at fortælle om det, som var svært.”  
  • ”Nogen gange er jeg blevet ked af det, men bagefter har jeg følt mig mere lettet.”  
  • ”Jeg er blevet god til at fortælle min mor og far om, hvad der gør mig ked af det.”

På en måde kan man sige, at det i virkeligheden burde være de voksne, som skulle i en skilsmissegruppe - så børnene havde mindre brug for en samtalegruppe. (Der findes en form for gruppeforløb til forældre, men det er ikke nær så udbredt som børnegrupper.) Men uanset hvor godt de voksne håndterer en skilsmisse, er det svært for børn at komme igennem et familiebrud. Derfor vil de fleste børn føle sig hjulpet ved at møde andre børn, som gennemlever samme forandringsproces.

Giv forældrene indsigt i børnenes perspektiv

Når forældrene får en tilbagemelding fra gruppeforløbet, får de mulighed for at håndtere skilsmissen anderledes og bedre (se mit sidste indlæg).

Oprettelse af samtalegrupper

At oprette samtalegrupper forudsætter viden om området. Det er for komplekst at beskrive i en blog. Søg eventuelt samarbejde med eksempelvis PPR eller skolens socialrådgiver. Nogle kommuner har et samarbejde med Center for Familieudvikling om etablering af skilsmissegrupper på skoler.

Etablerede gruppetilbud

Samtalegrupper til delebørn udbydes i flere forskellige regier landet over. Hvis nogen ønsker et tredje blogindlæg om skilsmissegrupper, med uddybning af eksisterende tilbud, er man velkommen til at skrive til mig :-)

Powered by Labrador CMS