Hans Krab Koed

Blog

Folkeskolens ugudelige opgave

Fokus på den religiøse dimension til Religionernes Dag Det guddommelige kan ikke begribes med vores begreber – adgangen til det guddommelige kan opnås via følelserne, fortalte lektor Jakob Wolf, der har skrevet bogen ”Det guddommelige” Men er det folkeskolens opgave!

Offentliggjort Sidst opdateret

Hans Krab Koed

Cand. Theol. et mag med dansk og religion som fag Jeg er censorformand for hele læreruddannelsen og censorformand for religionsvidenskab på universiteterne Jeg skriver om kristendomskundskab, religion, kirke, kultur og køn, sexualitet og selvfølgelig hele læreruddannelsen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sans for det guddommelige?

Fokus på den religiøse dimension til Religionernes Dag.

Men det kan da aldrig være vor fælles Folkeskoles opgave.

Hvad er religiøse erfaringer, hvordan kan man tænke religiøsitet og hvordan inddrager man det i religionsundervisningen? Religionernes dag sætter spot på den religiøse dimension af tilværelsen.

Det lyder som et kursus for teologer og præster, og det har sikkert været super godt og spændende. Kan se der var yderst kompetente foredragsholdere.

Men men det er altså et forkert fokus al den stund, der ikke skal forkyndes i Folkeskolen. 

De gode religionslærere burde i stedet have mødt ph.d. Karna Kjeldsen. Hun kan om nogen hjælpe og guide religionslærerne væk fra den skjulte forkyndelse. Læs fx hendes afhandling om "Kristendom i folkeskolens fag"

Det er nemlig en forkert sammenligning, når man henviser til, at ligesom man i både idræt, musk og billedkunst både praktiserer og teoretiserer så skal man også synge salmer og få sans for det guddommelige i kristendomskundskabsfaget.

Det går altså ikke al den stund den religiøse dimension er et postulat og der samtidig er overdreven fokus på netop kristendommen, ofte pænt pakket ind i livsfilosofi.

Prøv bare at synge, så kan du selv mærke, hvordan det er at synge om en anden gud; fx I Østen stiger solen op i islamisk udgave:

Vi hilser dig, oh Herre Gud,På dig hver muslim tror.Muhammed er Dit sendebud,Du i os alle bor.

Tekst: Aminah Echammari