Hans Krab Koed

Blog

Hvordan renser man for religiøsitet?

Om forbindelsen mellem buddhisme og mindfulness

Publiceret Senest opdateret

Hans Krab Koed

Cand. Theol. et mag med dansk og religion som fag Jeg er censorformand for hele læreruddannelsen og censorformand for religionsvidenskab på universiteterne Jeg skriver om kristendomskundskab, religion, kirke, kultur og køn, sexualitet og selvfølgelig hele læreruddannelsen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Mindfulnessguiden kan man læse:

Hvor kommer mindfulness fra?

Mindfulness er en form for meditation, der er renset for religiøsitet, men tankerne og metoderne stammer fra buddhismen, taoismen og yogaen.

Mennesket har altid været på jagt efter lykke og på flugt fra smerte. I følge buddhismen har det altid ført til lidelse, der kan tage form af stress, angst, vrede, frustration eller depression. Vi flygter fra smerten ved, at intet varer ved. Vi nægter at acceptere, at alt er forgængeligt. At vi alle langsomt forfalder, blive syge og til sidst skal dø.

Principperne i mindfulness udspringer fra praktiske øvelser i den buddhistiske lære, men har derudover ingen direkte forbindelse til religionen. Du bliver ikke buddhist af at meditere. Mindfulness er hverken del af eller i konflikt med nogen bestemt overbevisning, tro eller tradition.

https://mindfulnessguiden.dk/hvad-er-mindfulness/hvad-er-mindfulness/

Vil stadig fremhæve, jeg har ikke noget imod mindfulness eller buddhisme; men bryder mig ikke om, at man blider nogen ind, man kan rense noget som helst for religiøsitet; og synes i øvrigt at skolens problemer og udfordinger med vanskelige børn bør løses med pædagogik og ordentlige bevillinger!

Det er sikkert godt i konkrete situationer at bruge mindfulness; men hvorfor hele tiden slå på, det ikke har noget med religion at gøre. Hvad er der da i vejen med religion? Er det fordi, man ikke må forkynde, man gør et stort nummer ud af at forklare, at alt er rent og renset.

Mindes et sted i biblen, hvor der står noget om, at huset er fejet og pryder , dvs ryddet til den urene ånd

Den urene ånd vender tilbage

Luk. kap.11 v24 Når den urene ånd er drevet ud af et menneske, flakker den om i øde egne og søger hvile, men uden at finde den. Så siger den: Jeg vil vende tilbage til mit hus, som jeg er drevet ud af. v25 Og når den kommer, finder den det fejet og prydet.