Hans Krab Koed

Blog

Omskæring og dåb forbudt

Er det det samme, altså omskæring og dåb, som nogle siger og andre raser over! Er det overgreb mod børn?

Publiceret Senest opdateret

Hans Krab Koed

Cand. Theol. et mag med dansk og religion som fag Jeg er censorformand for hele læreruddannelsen og censorformand for religionsvidenskab på universiteterne Jeg skriver om kristendomskundskab, religion, kirke, kultur og køn, sexualitet og selvfølgelig hele læreruddannelsen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg tænker, at både muslimer og jøder kan komme til at læse deres helligskrifter mere symbolsk med tiden, ligesom mange kristne i dag tolker Bibelen åbent. Fx har mange kristne i dag jo et helt andet syn på kvinder og ægteskab end tidligere. Det samme kan vel parallelt komme til at betyde, at omskæring af drengebørn kan ændres til en mulighed for voksne mænd. Debatten om omskæring er nødvendig, mens et forbud er kompliceret og problematisk, men ikke utænkeligt.

Men men det er jo ikke sådan, at jøder og muslimer nødvendigvis i dag praktiserer omskæring af drengebørn. Mange jøder i USA er fx meget liberale og tolker også Toraen i overført betydning.

Har selv studeret moderne jødedom i Jerusalem på Uni. og har siden 1972 haft reformjødediske venner i USA.

Men øvelsen her går jo heller ikke ud på at konkurrere på, hvem der er friest og mindst fundamentalistiske. Hensigten med mit opslag her er at forsone og komme imøde. Synes selv det er en så svær diskurs, som ikke sådan lige kan forsvinde. Vi behøver i den grad overbærenhed fra alle sider. Det viser reaktionerne på den nye bog af Özlem tydeligt.

Hvorfor kan dåb og omskæring sammlingnes? Jamen det er det religionsfænomenologien gør, og som de lærerstuderende lærer og godt kan lide, for det er overskueligt. men selvfølgelig burde man ikke blive stående ved ligheden, der er også vigtigt at se på forskellene 

jf. https://www.emu.dk/modul/ninian-smarts-syv-dimensioner

Ninian Smarts syv dimensioner | EMU Danmarks læringsportal